1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolet Hakaniemen torista halutaan peittää lasikatolla – kauppiaat suunnittelivat unelmiensa väistötilan

Hakaniemen kauppahallin kauppiaat ehdottavat torille uudisrakennusta, jossa olisi lasiset seinät ja katto. Kauppiaiden mukaan rakennus toimisi väistötilana hallin remontin ajan ja samalla elävöittäisi torin ympäristöä.

Kotimaan uutiset
Lasirakennelman päätavoitteita ovat hallin kauppiaiden mukaan väistötilojen saaminen hallin remontin ajaksi sekä Hakaniemen torin ja sen ympäristön elävöittäminen.
Lasirakennelman päätavoitteita ovat hallin kauppiaiden mukaan väistötilojen saaminen hallin remontin ajaksi sekä Hakaniemen torin ja sen ympäristön elävöittäminen.Petteri Vilkki

– Virkamiehet paukuttavat koko ajan politiikoille viestiä, että Hakaniemi muka näivettyy. Siitä meille syntyi ajatus, että elävöitetään toria samalla, kun tehdään hallille väistötilat, sanoo Hakaniemen kauppahallissa toimivan Reinin Lihan yrittäjä Pirjo Passinen.

Kauppahalli menee remonttiin seuraavien parin vuoden aikana, eikä hallin yrittäjille ole osoitettu vielä minkäänlaisia väistötiloja.

Passisen mukaan nyt valmistuneessa ehdotuksessa noin puolet torin pinta-alasta katettaisiin lasikatolla. Seinät olisivat sivuilta avattavissa ja ulkopuolelle olisi mahdollista sijoittaa kahvila- ja torimyyjiä jatkossakin.

Pinta-alaa tulisi vähintään hallin alakerran verran ja myyjiä sijoittaisiin kahdelle tai kolmelle käytävälle.

– Haaveissa on, että myös metron sisäänkäynti tulisi suoraan näihin tiloihin, Passinen sanoo.

Kööpenhaminan mallin mukaan

Hallin kauppiaiden kehittämän ehdotuksen keskeinen innoittaja on Kööpenhaminan Torvehallerne. Passisen mukaan esimerkkiä on käyty katsomassa myös Tukholmassa ja Barcelonassa, mutta molemmissa rakennukset ovat hieman raskaampia.

Uudisrakennuksesta on tarkoitus tehdä pysyvä, mutta toisaalta sen purkaminen ei saa olla liian vaivalloista.

– Moni torikauppias on sanonut, että heidän intresseissään on saada tilat, joissa olisi mukava toimia ympäri vuoden. Tämä rakennelma ei kuitenkaan ole maailman raskain purettava, jos torille nyt joskus tulee se parkkihalli, joka saattaa jossain kaupungin suunnitelmissa hanketasolla vielä elää.

"Innovatiivinen ja kannatettava ajatus"

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava pitää ehdotusta kannatettavana.

– Tämä on hyvin innovatiivinen ja kannatettava ajatus. Hienoa, että se on kauppiaista lähtöisin. Ehdottomasti selvittämisen arvoinen asia, mutta tällä hetkellä vielä aika lailla idean asteella.

Torstaina ehdotusta käsitellään teknisen palvelun lautakunnassa ja sen jälkeen kiinteistölautakunnassa. Rautavan mukaan asia voi edetä konkreettiseen päätöksentekoon nopeallakin aikataululla.

– Tavallaan asiassa on aika kiire, koska muutaman vuoden kuluttua pitäisi alkaa peruskorjaus hallissa. Vieläkään ei tiedossa, missä hallikauppiaiden väistötilat tulevat olemaan, ja tämä on ehdotus siihen keskusteluun.

Hallin kauppiaiden ehdotuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi