Pidä suusi terveenä: Ientulehdus tai paikkaamattomat reiät voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan

Paikkaamatta jääneet reiät ja huono suuhygienia vaikuttavat kehossa muuallekin kuin suun terveyteen. Pahimmassa tapauksessa tulehdus voi levitä suusta vaikkapa aivoihin tai aiheuttaa sydäninfarktin.

terveys
Asiakas hammaslääkärin käsittelyssä.
Yle

Jokainen tietää, että hampaista pitää pitää huolta, jotta ne eivät pääse reikiintymään. Vähemmän tunnettu asia kuitenkin on, että paikkaamattomat reiät voivat johtaa hyvinkin vakaviin terveysongelmiin.

– Reikä on ensimmäinen riski sille hampaalle itselleen. Hammas saattaa tulehtua tai lohjeta lisää. Hammas saatetaan joutua jopa poistamaan. Laajemmassa mittakaavassa paikkaamattomasta reiästä hampaassa voi koitua yleisterveydellinen riski, suukirurgi ja erikoishammaslääkäri Jussi Peltokallio kertoo.

– Märkiviä ikeniä ei saisi pitää, vaikka olisikin terve ihminen.

Suussa olevat tulehdukset ja bakteerit voivat levitä kaulalle, mikä vaikeuttaa hengitystä. Yläleuasta alkanut tulehdus voi levitä kalloon ja sitä kautta aivoihin.

– Suurempi ja iso riski on se, että ne bakteerit lähtevät verenkiertoon. Ientulehduksessa bakteerit ovat vaarallisempia kuin hampaiden reikiintymisestä aiheutuvat tulehdukset. Yksi riski on sydänlihastulehdus.

Erikoishammaslääkärin mukaan suun ongelmat voivat pahimmillaan johtaa kuolemaan.

– Jos sydämessä on jo muuten vikaa, voi suun ongelmista koitua sydänkohtaus. Yksi sydäninfarktien aiheuttava tekijä on huono suuhygienia ja ientulehdukset. Jos sydämessä on läppävuotoa, keinoläppä tai on tehty pallolaajennus, on suun terveys iso asia. Suun tulehduksesta voi lähteä henki, varoittaa Jussi Peltokallio.

Kolme minuuttia aamulla, kolme minuuttia illalla

Tavallinen tallaaja ei ientulehduksesta koituvaa riskiä hoksaa, eikä välttämättä huomaakaan.

– Eihän sitä mistään voi tietää, jos ei tiedä että riski on olemassa. Ientulehdus vuotaa vähän verta ja pahaa makua voi suuhun tulla. Se, että verenkierrossa olevien bakteerien kautta tulossa olisi tulossa sydäninfarkti, niin ei se yleisoloon välttämättä vaikuta.

Peltokallio sanoo kuitenkin, että tulehduksen pitää olla aika raju, että ihmisen kunto alkaa heiketä. Hänen mukaansa pitäisi tiedostaa, että kyseessä on potentiaalinen riski.

Yksi sydäninfarktien aiheuttava tekija on huono suuhygienia ja ientulehdukset.

Jussi Peltokallio

– Pitäisikö sanoa, että huonolla hoidolla voidaan aiheuttaa terveysongelmia. Reikä ei kehity päivässä, eikä ientulehduskaan. Myös luukato on hidas prosessi, luu karkaa pikkuhiljaa tulehduksen johdosta. Puhutaan ientaskuista. Hampaiden ja suun hoito on ennaltaehkäisyä, ei mikään elämäntehtävä.

Kolmisen minuuttia harjausta aamulla ja toinen mokoma illalla saattaa ehkäistä suuremmilta ongelmilta, ei pelkästään hammaskiveltä ja rei'iltä.

– Hampaat on luotu kestämään koko eliniän. Ei se hoitaminen kauhean vaikeaa ole, se vaan vie oman aikansa, Jussi Peltokallio tiivistää.