Adele rikkoo levymyyntiennätyksiä – harvinaista ilman suoratoistopalveluita

Brittilaulajan uusin albumi on yltämässä ennätysmyyntiin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Albumin suosiota ei ole himmentänyt se, että se ei ole lainkaan kuultavissa suosituissa suoratoistopalveluissa.

musiikki
Adelen uuden levyn katumainos New Yorkissa.
Adelen uutta levyä mainostettiin näyttävästi New Yorkissa sunnuntaina.Justin Lane / EPA

Perjantaina ilmestynyt Adelen albumi 25 on myynyt Yhdysvalloissa 2,3 miljoonaa kappaletta kolmen ensimmäisen päivän aikana. Brittilaulaja on rikkomassa ensimmäisen viikon albumimyyntiennätyksen, jota pitää hallussaan poikabändi ’N Sync. Ennätys on jo 15 vuoden takaa, jolloin kokoonpanon No Stings Attached –albumia myytiin viikossa 2,4 miljoonaa kappaletta.

Adele on rikkomassa myyntiennätyksen myös kotimaassaan. Hänen levyään myytiin kolmen päivän aikana lähes 540 000 kappaletta. Ensimmäisen viikon myyntiennätys on vuodelta 1997, jolloin Oasiksen Be Here Now –levyä myytiin miltei 700 000 kappaletta.

Adelen kolmas albumi on yksi vuoden odotetuimmista musiikkijulkaisuista, joten sen suosio ei sinänsä ole yllätys. Merkittävää myyntimenestyksessä on kuitenkin se, että albumit eivät tänä päivänä käy enää kaupaksi samalla tavalla kuin esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa. Musiikkia kulutetaan yhä enemmän yksittäisinä kappaleina.

Toinen osoitus Adelen poikkeuksellisesta suosiosta on se, että 25-albumia ei ole julkaistu lainkaan suoratoistopalveluissa kuten Spotifyssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa harvan artistin levyt ylittävät miljoonamyyntiä viikossa ilman, että ne löytyvät myös suosituimmista suoratoistopalveluista.

Lähteet: Reuters, AFP