Valjakkala pakeni jo kymmenennen kerran – ohessa pakohistoria 1983–2015

Kolmoismurhasta tunnettu Juha Valjakkala, nykynimeltään Nikita Bergenström on ollut karkuteillä Jokelan vankilasta vajaan viikon. Puolet pakoyrityksistä on päättynyt alkuunsa.

Kotimaa
Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007.
Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007.Lehtikuva

Åmselen kolmoismurhasta tunnettu Juha Valjakkala (nyk. Nikita Bergenström) on livistänyt vankilasta pakosalle jälleen kerran. Pakoyritys (siirryt toiseen palveluun) on Ylen laskelmien mukaan ainakin yhdeksäs sen jälkeen, kun hän sai elinkautistuomion Ruotsin Åmselessa tekemästään kolmoismurhasta vuonna 1988. Lisäksi hänellä on tilillään yksi pako jo vuosia ennen Åmselea.

Puolet vankilapaoista eli viisi on päättynyt alkuunsa, kestettyään alle vuorokauden. Yhdessä yrityksessä ei ehditty edes heittää köyttä muurin yli. Valjakkalan pisin pakoreissu on kestänyt reilun viikon.

Valjakkala pääsi kolmoismurhasta ehdonalaiseen vapauteen 2009. Sen jälkeen hän on saanut lukuisia lievempiä rikostuomioita.

Seuraavassa Bergenströmin (ex-Valjakkala, ex-Fouganthine) pääpiirteinen pakohistoria 1983-2015.

Syyskuussa 1983 vasta 18-vuotias Valjakkala pakeni Keravan nuorisovankilasta ikätoverinsa kanssa. Vankilan koirat saivat pakenijat nopeasti kiinni vajaan kilometrin päässä vankilasta.

Vuonna 1991 Valjakkala yritti paeta vankitoverinsa kanssa Riihimäen vankilasta ajatuksenaan heittää köysi muurin yli. He jäivät kiinni jo ennen köydenheittoa.

Huhtikuussa 1994 aseistautunut Valjakkala otti miesopettajan panttivangikseen ja pakeni Riihimäen keskusvankilasta. Hänet tavoitettiin takaa-ajon jälkeen Janakkalasta, jossa hän antautui kolmen tunnin pakoreissun päätteeksi. Panttivanki ei vahingoittunut.

Vuonna 1997 Valjakkala yritti paeta Turun keskusvankilasta Kakolasta vankitoverinsa kanssa, mutta kaksikko jäi kiinni vankilan katolta saman tien.

Toukokuussa 2002 Nikita Fouganthineksi nimensä muuttanut Valjakkala ja hänen törkeästä pahoinpitelystä tuomittu vaimonsa jättivät palaamatta lomalta takaisin vankilaan. Fouganthine jäi kiinni Pohjois-Ruotsissa kuusi päivää myöhemmin.

Maaliskuussa 2004 Fouganthine livisti Sukevan vankilasta kiipeämällä vankitoverinsa kanssa vankilan 4,5 -metriä korkean muurin yli. Vartijat juoksivat pakokaksikon kiinni muutaman sadan metrin päässä vankilasta.

Marraskuussa 2006 Fouganthine poistui luvatta Haminan työsiirtolasta. Hän jäi kiinni kerrostaloasunnosta Helsingin Maunulasta kolme päivää myöhemmin.

Helmikuussa 2008 Fouganthine pääsi valvottuun koevapauteen. Fouganthine kuitenkin katosi valvotusta vapaudestaan toukokuussa 2008 ja jäi kiinni jo seuraavana päivänä Lapista lähellä Saariselkää. Ehdonalaiseen pääsy lykkääntyi seuraavaan vuoteen.

Marraskuussa 2011 Fougantine pakeni Keravan avovankilasta. Poliisi sai hänet kiinni reilua viikkoa myöhemmin Helsingin Vallilasta.

*18. marraskuuta 2015 *Bergenströmiksi nimensä muuttanut sarjapakenija lähti omille teilleen Jokelan vankilasta. Hän oli saanut luvan poistua suljetulta osastolta kurssille, mutta jätti palaamatta. Pakoreissu on nyt kestänyt viisi päivää.