Lääkäri: Kyllä kroppa kertoo, milloin flunssassa on jäätävä kotiin lepäämään

Tavallisesta nuhakuumesta selviää yleensä levolla ja juomalla riittävästi nestettä. Osa flunssaa potevista lähtee lääkäriin toisia helpommin. Lääkärin mukaan vastaanotolle olisi syytä mennä silloin, jos toipilasaikana sairastuu uudelleen.

terveys
Nainen sängyssä.
Julia Sieppi / Yle

Flunssan kulku on normaalisti yksivaiheinen. Nuha alkaa alkaa räkätaudin oireilla, joihin voi liittyä lämpöä tai kuumetta. Tämän jälkeen oireet alkavat parantua.

Jos flunssasta on vielä toipumassa, mutta sairastuu uudelleen, on syytä mennä lääkäriin, sanoo infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun keskussairaalasta.

– Jos flunssaan liittyy hyvin voimakasta kipua tai hengittämisvaikeus, se pitää selvittää oireitten kestosta riippumatta. Jos oirekuva pitkittyy selkeästi yli viikon, niin silloin kyse voi olla esimerkiksi poskiontelotulehduksesta, jossa antibiooteista on selkeästi hyötyä.

Osa flunssaa potevista ihmisistä lähtee lääkäriin toisia herkemmin. Koukkarin mukaan syynä tähän voi olla se, että Suomessa terveydenhoito ei ole kaikille yhtä joustavaa.

– Kattava työterveyshuolto akuuttihoitoineen on valtakunnallisesti helposti saatavilla. Sinne hakeudutaan lääketieteen näkökulmasta katsottuna välillä jopa tavattoman vähäpätöisissä vaivoissa. Sitten on taas sellaisia ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista halukkuutta mennä lääkäriin niin kauan, kun heillä on voimia olla menemättä.

Nuhakuume ei aseta ehdottomia rajoituksia

Koukkarin mukaan ihmisen kroppa kyllä kertoo, milloin on syytä jäädä flunssassa kotiin lepäämään. Jos flunssan sairastaa seisaaltaan, saattaa vastassa olla myös jälkitauteja. Ylimääräinen rääkki on aina pois muusta palautumisesta, Koukkari muistuttaa.

– Jos ihmisellä on infektio päällä, vaikka tavallinen nuhakuume, ja sinä aikana rehkii voimakkaasti, niin se fyysinen kuormitus on tietynlainen trauma elimistölle, kuten infektiokin. Fyysisestä suoritteesta palautuminen on hitaampaa.

Sitten on taas sellaisia ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista halukkuutta mennä lääkäriin niin kauan, kun heillä on voimia olla menemättä.

Olli-Pekka Koukkari

Elimistön tulehdustilassa sydän joutuu tekemään jo valmiiksi enemmän töitä kuin levossa, joten riski vakavalle rytmihäiriölle on korkeampi.

– Nuhakuume ei kuitenkaan automaattisesti aseta ehdottomia rajoitteita keskiraskaan työn tekemiseen. Minun ymmärtääkseni siitä ei ole minkään valtakunnan näyttöä, Koukkari jatkaa.

Koukkarin mukaan ihminen ei ole työkykyinen, jos hänen leposykkeensä on selvästi koholla tai hän hengästyy kovin helposti.

– Raskastakin työtä tekevällä saa tulla normaalisti hiki ja hän saa hengästyä, mutta jos happi ja voimat loppuvat, niin silloin pitää levätä.

– Jos työ taas on sellaista, että siinä ei altista muita ihmisiä omalle taudilleen ja nokka on vähän tukossa, pikkuisen aivastuttaa ja saattaa joku märkä yskös nousta, kun oikein rykii, niin en näe mitään syytä töistä poissa oloon, Koukkari lisää.