1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokenut postinjakaja pelkää Postin säästävän itsensä hengiltä

Vuosi sitten eläkkeelle jäänyt kauhavalainen postinjakaja Kari Kankaanpää seuraa postikiistaa surullisena. Pitkän työpestin tehnyt postilainen pelkää, että entinen työnantaja säästää itsensä hengiltä. Kankaapäätä sapettaa myös se, että Posti näyttää hänen mukaansa nyt toimintamallia muille aloille.

Kari Kankaanpää jakoi postia Kauhavalla 37 vuotta. Nyt hän seuraa postikiistaa eläkkeeltä. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Kauhavalainen Kari Kankaanpää on jakanut postia 37 vuotta. Takana on taajamareittejä polkupyörällä ja reilun sadan kilometrin haja-asutusreittejä autolla kiertäen.

– Hyvällä ilmalla kesäaikana lähdin tietysti mieluummin polkupyörällä taajama-alueelle kuin kuumaan autoon istumaan kolmeksi tunniksi, Kari Kankaanpää muistelee.

Työvuosinaan hän oli pitkään mukana myös oman ammattiliittonsa eli Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n liittovaltuustossa ja liittohallituksessa. Nyt hän on ollut vuoden päivät postinjakajan hommista työkyvyttömyyseläkkeellä.

– Mielelläni seuraan tapahtumia jo sivusta, mutta kyllä katson surullisena tätä työnantajan toimintaa. Siellä ollaan nyt vaatimassa sellaisia alennuksia työehtosopimukseen, että silloin ei enää postilaiset tule pärjäämään taloudellisesti, Kari Kankaanpää murehtii.

Kokeneella postilaisella on ollut tuntosarvet pitkällä jo hyvän aikaa.

Valtion omistama yhtiö yrittää näyttää esimerkkiä muille aloille

Kari Kankaanpää, entinen postinjakaja

– Sanoin jo viisi vuotta sitten, että Posti on ensimmäinen valtionyhtiö, joka säästää itsensä hengiltä. Mikä surullisinta, valtion omistama yhtiö yrittää näyttää esimerkkiä muille aloille, että kuinka pitäisi toimia, Kari Kankaanpää arvioi.

Vakavan murroksen keskellä

Postin johto kertoo postialan olevan vakavan murroksen keskellä. Posti haluaa työehtosopimusmuutoksilla kilpailukykyä. Postin paketti- ja logistiikkapalveluiden johtaja Jukka Rosenberg arvioi viime viikolla Postin tiedotteessa, että yhtiö voi luoda kolme tuhatta uutta työpaikkaa lähivuosina logistisiin tehtäviin, mikäli Postilla on kilpailukykyinen työehtosopimus. 

Kun kirjeet, laskut ja lehdet ovat siirtyneet verkkoon, jaettavat lähetykset ovat Postin mukaan vähentyneet.

– Viimeiset kymmenen vuotta on puhuttu, miten kirjeposti vähenee ja sillä perusteella on vähennetty työntekijöitä. Työntekijämäärää on vähennetty paljon enemmän kuin mitä lähetykset ovat vähentyneet, Kari Kankaanpää toteaa.

– Postin johto puhuu koko ajan kirjepostin vähenemisestä, mutta siellä jää huomioimatta, kuinka esimerkiksi joukkolähetykset ja mainosposti ovat lisääntyneet. Ne vaativat saman käsittelyn henkilökunnalta kuin se ykkösluokan kirjekin, Kari Kankaanpää huomauttaa.

Postinjakajasta kotipalvelutyöhön

Posti on jo pidempään kuljettanut postin lomassa aterioita esimerkiksi vanhuksille. Postin yksi visio on, että postinjakaja tukee tulevaisuudessa postin ja aterioiden viemisen yhteydessä myös vanhuksen arjen sujumista auttamalla häntä kodin askareissa.

Kari Kankaanpäällä ei ole kokemusta aterioiden kuljettamisesta.

Pitkän linjan postilainen Kari Kankaanpää. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

– Työkaverit ovat vieneet, eivätkä he sitä työtä ole moittineet, Kari Kankaanpää tuumaa. Samaan hengenvetoon hän epäilee, onko postinjakajasta kotipalvelun ammattilaiseksi.

– Pelkään, että siihen ei sitten haluta osoittaa riittävästi aikaa, jotta pystytään palvelut tuottamaan. Jättäisin sen alan ammattilaisten hoidettavaksi, Kari Kankaanpää miettii.

"Pitkään joudutaan istumaan"

Posti tavoittelee työehtosopimusneuvotteluissa nykyisen muutosturvasopimuksen korvaamista uudella tukiohjelmalla. Tämän lisäksi Posti toivoo joustavuutta työvuorosuunnitteluun, yksinkertaistaisi palkkajärjestelmää ja haluaisi mahdollisuuden ulkopuolisen työvoiman käyttöön ruuhkahuippuina.

– Pitkään joudutaan istumaan, ennen kuin tähän ratkaisu löytyy, Kari Kankaanpää ennustaa.

Pitkän linjan postilaista kismittää eniten palkanalennusaikeet.

– Keskimäärin postinjakajan ansio on tuollaiset 2 000 euroa kuukaudessa. Jos siitä otetaan muutama satanen pois, ei sen jälkeen enää paljon hymyilytä, kun ei ole nykyiselläkään palkalla juuri päässyt naureskelemaan, Kari Kankaanpää sanoo.

Lyhyt työpäivä johti pieneen palkkaan

Kari Kankaanpää teki vuosikymmeniä postinjakajan töitä. Yksi syy työssä pysymiseen oli asiakkaiden kohtaaminen, mutta on muitakin syitä.

Kun reitti oli kannettu, sai lähteä kotiin. Sitä kautta jäi pieni palkka tähän ammattiin.

Kari Kankaanpää, entinen postinkantaja

– Aikoinaan lyhyt työpäivä houkutteli alalle. Kun reitti oli kannettu, sai lähteä kotiin. Sitä kautta jäi pieni palkka tähän ammattiin. Nykyään työtehtävät ovat lisääntyneet, mutta palkka on pysynyt pienenä.

– Kun ikää tuli lisää, ei ollut mahdollisuutta hakeutua muihin ammatteihin, kun ei ollut kunnon koulutusta. Kun oli pitkään postissa jo ollut, niin tiesi, että sieltä se leipä tulee loppuun asti ja siellä sitten vain kituutettiin, Kari Kankaanpää tuumaa.