Kaupunki koulutti tukun kavereita – ongelma: Eivät kelpaa kenellekään

Monissa kaupungeissa on koulutettu yksinäisille seuralaisia esimerkiksi teatteriin tai jääkiekkomatsiin. Kouvolassa kavereille ei ole ollut lainkaan käyttöä.

Kotimaa
Elokuvateatterin katsomo
Sini Ojanperä / Yle

Kouvola koulutti tänä syksynä 13 kulttuurikaveria. Tarkoitus oli, että he lähtevät seuraksi erilaisiin kulttuuririentoihin kuten teatteriin, urheilutapahtumaan tai vaikkapa taidenäyttelyyn.

Kulttuurikavereille ei kuitenkaan ole ollut toistaiseksi lainkaan käyttöä. Yle testasi palvelua lokakuun alussa.

– Toimintaa ei ole saatu oikein mitenkään käyntiin. Olemme saaneet koulutuksen jälkeen pyynnön vain yhdeltä henkilöltä, ja hänellekin löytyi lopulta kaveri Lahdesta. Hyvin hiljaista on ollut, vaikka olemme yrittäneet kovasti olla esillä. Ihmiset eivät ole löytäneet meitä, sanoo Kouvolan kaupungin yhteistyökoordinaattori Irene Purtilo.

Idea kulttuurikaverien kouluttamiseen tuli Helsingistä, jossa toimintaa on ollut jo pidempään. Vastaavaa toimintaa järjestetään koko maassa noin 20 paikkakunnalla.

Purtilon mukaan toiminta on kangerrellut muissakin kaupungeissa. Koulutettavia kulttuurikavereita sen sijaan olisi jonoksi asti.

Olemme saaneet koulutuksen jälkeen pyynnön vain yhdeltä henkilöltä, ja hänellekin löytyi lopulta kaveri Lahdesta.

Irene Purtilo

– Samanlaisia kokemuksia on ollut muissa kaupungeissa. Kulttuurikavereita on hyvin tarjolla, mutta on haastavaa löytää kaveria, joka sellaista tarvitsee. Uskon kuitenkin, että kun pää saadaan auki, pyyntöjä alkaa tulla.

Kuluihin kannattaa varautua

Kulttuurikaveriksi voi valita joko miehen tai naisen. Kouvola on sopinut valmiiksi kohteita esimerkiksi raveihin tai koripallopeleihin, joihin kulttuurikaveri pääsee edullisemmin tai jopa maksutta.

– On tosi mukavaa, että miehiäkin lähti tähän mukaan. Miehen on ehkä helpompi lähteä miehen kanssa johonkin koris- tai jääkiekkomatsiin.

Kulttuurikaverin haluavan on syytä varautua maksamaan osa kulttuurikaverin menoista. Vain Imatralla kulttuurikaveri hakee seuralaisensa kotoa ja kuljettaa haluttuun paikkaan. Siellä toiminta onkin ollut pirteämpää kuin muualla.

– Jos kuljetaan yhdessä vaikkapa taksilla, niin olisi hyvä, ettei kulttuurikaverille tulisi kuluja kulkemisesta. Imatraa lukuun ottamatta kulttuurikaverit eivät turvallisuussyistä kuljeta ketään omilla autoilllaan turvallisuussyistä. Monet heistä ovat kuitenkin valmiita maksamaan kulunsa itse.

Kouvola ei pienestä kysynnästä huolimatta aio lyödä hanskoja tiskiin.

– Jalkaudumme nyt lähelle ihmisiä. Kuusankosken kirjastolla on mahdollisuus torstaina tulla kuulemaan toiminnasta ja tapaamaan kulttuurikavereita. Toinen tilaisuus järjestetään joulukuussa. Ehkä kynnys sitä kautta madaltuu.