yle.fi-etusivu

Onko joku heistä seuraava Elie Saab?

Ulkonäkökeskeisiksikin sanotut libanonilaiset rakastavat merkkituotteita. Sen vuoksi ei liene ihme, että Suomea pienemmästä maasta on noussut useita maailmankuuluja huippusuunnittelijoita. Heistä tunnetuimpia on Elie Saab, jonka nimeä kantavassa muotikoulussa vierailimme Beirutisssa.

Yle maailmalla: Beirut
Muotisuunnittelun opiskelija Randa Sabah valmistaa kurssin lopputyönään valkoista bleiseriä.
Pienestä Libanonista on kotoisin monia muodin huippusuunnittelijoita. Libanonin amerikkalaisessa yliopistossa suunnittelua opiskelevat haaveilevat kansainvälisestä urasta.

Beirut, idän Pariisi.

Usein kuullun vertauksen voi katsoa pitävän paikkaansa ainakin Beirutin keskustan luksusmerkkejä pursuavalla ostosalueella, missä fashionistat marssivat määrätietoisesti korkeilla koroillaan kiiltävästä kaupasta toiseen, kassit käsissään keikkuen.

Libanonin amerikkalaisen yliopiston muotisuunnittelijaohjelma kantaa huippusuunnittelija Elie Saabin nimeä.
Libanonin amerikkalaisen yliopiston muotisuunnittelijaohjelma kantaa huippusuunnittelija Elie Saabin nimeä.Ian Langsdon / EPA

Libanonilaiset rakastavat merkkituotteita sekä omia maailmankuuluja muotisuunnittelijoitaan. Heidän ilta- ja hääpukuihinsa sonnustautuvat niin punaisen maton kerma Hollywoodissa kuin maailman kuninkaallisetkin.

Libanonilaisista huippusuunnittelijoista ehkä tunnetuin on Elie Saab. Beirutista melko tavallisista oloista lähtöisin olevalla suunnittelijalla on nyt toimistonsa Milanossa ja Pariisissa.

Jordanian kuningatar Rania pukeutui Elie Saabin luomukseen kruunajaisissaan 1999, ja muita Saabin faneja ovat esimerkiksi Rihanna, Halle Berry, Angelina Jolie, Katy Perry ja Kirsten Stewart.

Elie Saab on mukana myös muodin koulutuksessa Beirutissa. Libanonin amerikkalaisessa yliopistossa on hänen nimeään kantava muodin ohjelma, josta valmistuu uusia tulevaisuuden toivoja. Ohjelma toimii yhteistyössä myös Lontoon taideyliopiston kanssa.

Omat vahvuudet matkimisen sijaan

Yliopisto-ohjelmassa keskitytään kuitenkin aluksi kasvattamaan opiskelijoiden omaa näkemystä toisten matkimisen sijaan.

– Osa opetusprosessiani on se, että opiskelijat ymmärtävät keitä heistä on tulossa eikä keitä he haluaisivat olla. Kaikki haluaisivat olla seuraava Elie Saab tai Vivienne Westwood. Se aiheuttaa opiskelijoissa jakomielisuutta, koska he taistelevat sitä vastaan, mitä he oikeasti ovat, sanoo ohjelmaa vetävä brittiprofessori Jason Steel.

Steel haluaa korostaa oppilaiden omia vahvuuksia.

– On erittäin tärkeää, että ihmiset kasvattavat itsetuntoaan ilmaistakseen omaa itseään luovasti. Ei olisi mitään järkeä matkustaa toiselle puolelle maapalloa luomaan kaltaisiani pikkuhirviöitä. Se ei johtaisi mihinkään, professori Steel nauraa.

Opetus aloitetaan eurooppalaisten mallien mukaan aivan perusteista: kaavapiirtämisestä ja räätälintyöstä. Joillekin oppilaille se on tullut järkytyksenä, mutta monet myös nauttivat.

– Libanonissa ei ole aiemmin ollut ready to wear -opetusta. Valitsin tämän koulun, koska se opettaa meille ainutlaatuisen tavan oppia. Opimme käytännön kautta. Täällä ei ole vain huippumuotia ja yksinkertaisia juttuja, kuten iltapukuja, sanoo ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Sara Saleh.

Opimme käytännön kautta. Täällä ei ole vain huippumuotia ja yksinkertaisia juttuja, kuten iltapukuja.

Sara Saleh esittelee lopputyönsä suunnitelmia, jotka ovat saaneet innoituksensa mielisairaaloista.
Sara Saleh esittelee lopputyönsä suunnitelmia, jotka ovat saaneet innoituksensa mielisairaaloista.Marika Kataja-Lian / Yle

Kristallit lähtökohtana luomuksille

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat valmistelevat parhaillaan lukukauden lopputyötään. Kaikille annettiin lähtökohdaksi sama aihe: kristallit. Osa lähestyi asiaa käytännöllisesti, osa opiskelijoista otti filosofisemman lähtökohdan suunnitteluunsa.

– Haltioiduin siitä, mistä kristallit tulevat. Tutkin luolia, joista kristalleja löytyy, tutkin varjoja, pimeyttä ja valoa. Sitten menin vielä syvemmälle ajatukseen: mielisairaaloihin, instituutteihin, yksinäisyyteen; kylmiin maihin ja pelottaviin paikkoihin. Tutkin kuvia sairaanhoitajista ja mielisairaaloista, kertoo muotiopiskelija Sara Saleh suunnitelmiensa taustalla olevista ajatuksista.

Opiskelijat perehtyvät räätälintyöhön purkamalla ja tutkimalla valmiita huippusuunnittelijoiden luomuksia, joita koulu saa lahjoituksina.
Opiskelijat perehtyvät räätälintyöhön purkamalla ja tutkimalla valmiita huippusuunnittelijoiden luomuksia, joita koulu saa lahjoituksina.Marika Kataja-Lian / Yle

Sara piirsi paljon erilaisia suunnitelmia, kunnes ajatukset kiteytyivät mielisairaalasta kirjoitettujen kirjeiden ympärille.

– Valitsin lopputyöhöni nämä suunnitelmat, kun ajattelin, miten ihmiset pitävät sairaita kummajaisina, mutta he ovat kuitenkin ihmisiä ja tuntevat kuten kuka tahansa muukin, Sara kertoo.

Lopputyössä on paita ja housut, jotka ovat ylisuuria, ja housuissa on lyhennetyt lahkeet. Sellaisia on näkynyt myös maailman catwalkeilla. Sara Saleh sanoo, että ei aktiivisesti ajatellut asiaa.

– Tyyli tulee taustatutkimuksen vuoksi. Suunnittelen sellaista, jota voisin itsekin käyttää. Pitää ensin tuntea itsensä.

Virkkausoppia Youtubesta

Siiinä missä Saran lähtökohdat olivat hyvin filosofiset, hänen kurssikaverinsa Majd Daher lähestyy kristalliaihetta hyvin käytännöllisesti. Hän kiinnostui kristallien väreistä ja sitä kautta pääsi lempiaiheeseensa: käsitöihin.

Majd Daherin käsitöitä.
Majd Daherin valmistamia käsitöitä.Marika Kataja-Lian / Yle

Majd on ollut kiinnostunut neuletöistä nuoresta saakka. Aluksi hänen äitinsä opetti virkkaamista ja kirjontaa, mutta sitten Majd jatkoi opettelua Youtube-videoiden avulla. Jo peruskoulussa hän valmisti suuren neulepeiton.

– Käsityöt ovat kiinnostavampia, koska mielestäni niissä on enemmän energiaa. Ne ovat eloisampia ja eläväisempiä. Teen myös digitaalisia suunnitelmia mutta olen kiinnostuneempi käsitöistä, Majd Daher sanoo.

Työskentelyä luokassa.
Majd Daher kiinnostui käsitöistä jo lapsena. Hän on keskellä kuvaa kiharissa hiuksissaan.Marika Kataja-Lian / Yle

Kunnioitusta alueen käsityöperinteelle

Majd kertoo tutkivansa paljon perinteisiä käsitöitä.

– Libanonissa on paljon koruompelua ja on myös palestiinalaista ja syyrialaista kirjontaa. Materiaalia on valtavasti.

Opiskelijat oppivat sekä koneilla että käsin tekemällä.
Opiskelijat oppivat sekä koneilla että käsin tekemällä.Marika Kataja-Lian / Yle

Myös professori Steel on innostunut kirjonnasta.

– Yksi asia, josta olen erityisen kiinnostunut, on alueellinen kirjonta ja käsityöperinne. Olemme luoneet ohjelman sen ympärille. Opiskelijat tarkastelevat, ketä heidän perheensä ovat ja mistä he tulevat.

Monet opiskelijoista tulevat kouluunkin erilaisista perhetaustoista, eri alueilta Libanonista ja eri uskonnollis-etnisistä ryhmistä.

Steelen mukaan koulu tarjoaa stipendimahdollisuuden myös köyhempien olojen lahjakkuuksille.

– Lisäksi työskentelen palestiinalaisen koruompeluryhmän kanssa ja myös nunnien, jotka pitävät työpajaa luostarissaan vuorilla. Tavoitteeni on saada nuori suunnittelijasukupolvi kiinnostumaan näistä aiheista, Jason Steel sanoo.

Monet opiskelijoista tunnustavat kuitenkin avoimesti aikovansa suunnata ulkomaille.

– Olemme vielä prosessissa, jossa meidän täytyy oppia tuntemaan itsemme. Toivon kuitenkin, että tulevaisuudesssa olisin menestyksekäs. Aluksi täällä Libanonissa, mutta ehkä myöhemmin ulkomaillakin. Joka tapauksessa haluaisin suorittaa maisteriopintoni ulkomailla, sanoo Majd Daher.

Mutta ehkäpä tulevaisuudessa osa opiskelijoista suunnittelee uudenlaisia vaatteita libanonilaisille.

– Toivon, että luomme jotain ihan uutta, ja tulemme sitten takaisin Libanoniin, sanoo Sara Saleh.