1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkäri huolissaan: Turvapaikanhakijat tuovat Suomeen jo hävitettyjä tauteja

Infektiolääkäri on huolissaan siitä, onko turvapaikanhakijoiden tuomiin tauteihin osattu varautua. Tuberkuloosia on jo todettu Suomessa.

terveys
Hoitaja annostelee ruiskuun.
THL:n infektiotautirekisterin mukaan Suomessa keuhkotuberkuloosia on esiintynyt tänä vuonna reilussa 150 tapauksessa.Stefanos Rapanis / EPA

Keuhkotuberkuloosi on Suomessa liki nitistetty tauti. THL:n infektiotautirekisterin mukaan keuhkotuberkuloosia on koko maassa esiintynyt tänä vuonna reilussa 150 tapauksessa.

– 10-15 vuotta sitten meillä oli esimerkiksi alkoholin käyttäjien epidemia. Nyt ei ole ollut enää alkoholistiryppäitä. Ikääntyneillä todetaan jonkin verran esimerkiksi jo sodan aikana saatua keuhkotuberkuloosia, sanoo Kymenlaakson Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Maahanmuutto ja maasta toiseen liikkuvat turvapaikanhakijat lisäävät tautitapauksia, sillä esimerkiksi keuhkotuberkuloosi on monessa lähtömaassa yleisempi kuin Suomessa. Yle uutisoi tiistaina, että yhdellä turvapaikanhakijalla on todettu tarttuva tuberkuloosi.

– Uutena ryhmänä lisääntyvät tällaiset tuberkuloositapaukset. Tämä on trendi koko maassa, ja Ruotsissa ollut sitä jo pidempään, Pietikäinen sanoo.

Pietikäisen mukaan kyseessä on elinikäinen infektio. Vaikka maahan tullessa henkilö todetaan terveeksi, voi tauti ilmaantua myöhemmin elämässä. Tai olla ilmaantumatta, sillä tautia voi kantaa myös piilevänä, eikä se silloin myöskään tartu.

Käsienpesu ei keuhkotuberkuloosilta suojautumisessa auta, sillä tauti tarttuu pisaratartuntana ilman välityksellä.

Tämä on trendi koko maassa, ja Ruotsissa ollut sitä jo pidempään.

Risto Pietikäinen

Osataanko varautua?

Pietikäinen pohtii, osataanko muuttuvaan tilanteeseen valmistautua. Jos Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä pysyy nykyisellään ja merkittävä osa heistä myös jää maahan, uusia tauteja tulee Suomeen Pietikäisen arvion mukaan väistämättä.

– Esimerkiksi reumakuumeesta saattaa jäädä vaurioita sydänläppiin, joita joudutaan korjaamaan. Infektiosairauksia, etenkin poliota pelätään, ja rokote annetaan heti. Lisäksi tulee trooppisia ihosairauksia, jotka eivät tosin tartu.

Pietikäisen mukaan diagnosointi voi olla haasteellista, koska mukana on myös sairauksia, jotka on saatu liki pitäen hävitettyä Suomesta.

– Jotkut sairaudet ovat lääkäreille haasteellisia havaita, koska niihin ei ole totuttu. Influenssarokotuksia olen yrittänyt saada kaikille turvapaikanhakijoille, koska heitä on keskitetty ahtaisiin tiloihin, Pietikäinen sanoo.

Tuberkuloosiakaan ei aina tunnisteta

Keuhkotuberkuloosin yleinen oire on sitkeä yskä. Pidempään jatkuessa taudinkuvaan voi liittyä laihtumista, yleistä huonovointisuutta, kuumeilua, hikoilua.

Pietikäisen mukaan taudin toteamisessa tapahtuu usein turhaa viivettä.

Meillä se kriittinen piste on se, että tunnistetaan sairaus ja saadaan hoidon piiriin.

Risto Pietikäinen

– Ensin hakeudutaan yskän takia terveyskeskukseen ja määrätään vain yskänlääkettä, seuraavalla kerralla antiobioottia, ja sitten vasta keuhkokuviin, kun sekään ei auta, Pietikäinen sanoo.

Infektioyliölääkäri haluaisi tähdentää, että keuhkotuberkuloosia epäiltäisiin herkemmin mikäli potilas kuuluu riskiryhmään. Riskiä lisäävät ikä, alkoholi, maahanmuutto tai oleskelu pitkiä aikoja maassa, jossa keuhkotuberkuloosia yleisemmin esiintyy.

Tuberkuloosi on maailmalla yksi tappavimmista taudeista, mikä johtuu aliravitsemuksesta tai muista yhteiskunnallisista oloista.

Suomessa kuolemantapaukset ovat harvassa. Infektioylilääkärin mukaan Suomessa keuhkotuberkuloosiin kuoleminen johtuu siitä, että diagnoosi on myöhästynyt ja potilas on ehtinyt huonoon kuntoon tai sitten on muita perussairauksia.

– Kyllähän Suomessa tuberkuloosi on täysin parannettava sairaus. Meillä se kriittinen piste on se, että tunnistetaan sairaus ja saadaan hoidon piiriin. Kyllä me sitten hoidettua saadaan, Pietikäinen sanoo.

Klo 19.54 tekstiä muokattu. Poistettu Kotkan tuberkuloositapaukset, koska niiden yhteydestä turvapaikanhakijoihin ei ole tietoa.

25.11. poistettu lääkärin lausunto kurkkumätätapauksista. THL:n mukaan sillä ei ole tietoa kurkkumätätapauksista Suomessa.

Lue seuraavaksi