Ilmailuala mukaan Posti-kiistan tukitoimiin

Ilmailualan Unioni IAU on jättänyt tiistaina valtakunnansovittelijalle ja Palvelualojen työnantajat PALTA:lle ennakkoilmoituksen myötätuntotyötaisteluun ryhtymisestä. Toimilla tuetaan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n jäsenten työtaistelua.

Kotimaa
Helsingin postikeskus.
Lehtikuva

Ilmailualan unioni aloittaa tukitoimet Posti- ja logistiikka-alan unionin työtaistelussa. IAU kertoo nettisivuillaan jättäneensä tiistaina valtakunnansovittelijalle sekä Palvelualojen työnantajat PALTA:lle ennakkoilmoituksen myötätuntotyötaisteluun ryhtymisestä.

IAU:n ilmoittamat tukitoimet kohdistuvat lentoasemilla lähtevän postin käsittelyyn sekä miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisille postilennoille.

Toimet on määrä toteuttaa ensi viikolla maanantaina ja tiistaina, jos Postin kiistassa ei ole päästy sopuun sitä ennen. Tukitoimilla ei IAU:n mukaan ole vaikutuksia matkustajien, heidän matkatavaroidensa, rahdin tai ulkomailta saapuvan postin liikkumiseen.

IAUn mukaan tukitoimien lähtökohtana on kuljetusliittojen keskinäinen ”Kaveria ei jätetä” -periaate ja toimilla halutaan tukea Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n jäsenten työtaistelua. Taustalla on IAUn omat kokemukset tukitoimien voimasta.

Syksyllä 2013 muut kuljetusliitot ilmoittivat omista tukitoimistaan, kun IAU joutui puolustamaan catering-työntekijöiden työehtoja työtaistelukeinoin. Unioin mukaan kiista ratkesi tuolloin ennen varsinaisten tukitoimien käynnistymistä sovintoon, johon ei sisältynyt työehtojen heikennyksiä eikä työpaikkojen menetyksiä välillisesti myöskään myöhemmin.

Postin lakot jatkuvat nyt viidettä päivää ja työkiistan sovittelua on jatkettu puolen päivän jälkeen valtakunnansovittelijan toimistossa. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ilmoitti maanantaina omista tukitoimistaan.