Sotilasasiantuntija: Turkki on varoittanut Venäjää useita kertoja

Venäläiskoneen alasampuminen oli todennäköisimmin "työtapaturma", arvioi sotilasasiantuntija. Turkki oli kuitenkin varoittanut Venäjää, ettei se salli ilmatoimintaa rajojensa lähellä.

Ulkomaat
Venäläinen Suhoi-24 -rynnäkkökone kuvattuna Hmeymim lentotukikohdassa Syyriassa
Venäläinen Suhoi-24 -rynnäkkökone kuvattuna Hmeymimin lentotukikohdassa Syyriassa lokakuussa 2015.EPA

Venäläiskoneen pudottaminen ei tullut täytenä yllätyksenä, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon opettaja Juha Kukkola Yleisradiolle.

Kukkolan mukaan Turkki on varoittanut koko Syyrian sodan ajan, ettei se suvaitse ilmatoimintaa rajojensa lähellä, eikä varsinkaan omalla alueellaan. He tulevat puuttumaan siihen.

– Kun puhuu tähän sävyyn, että tilanteisiin puututaan, joskus tulee eteen se, että on ikään kuin kasvot säilyttääkseen myös puututtava, Kukkola pohdiskelee.

Toistaiseksi tiedot tapahtuneesta ovat vähäiset. Kukkola pitää myös mahdollisena, että tilanne tuli turkkilaiskoneen lentäjälle äkkiä ja hän teki hätäisen päätöksen. Kyseessä olisi siis mahdollisesti eräänlainen työtapaturma.

Venäjä on hänen mukaansa pyrkinyt välttämään Turkin ärsyttämistä.

Tässäkään tapauksessa ei kysymyksessä ollut ilmataistelu. Venäläiskone oli tiettävästi tyypiltään Suhoi Su-24, joka rynnäkköpommittaja. Se ei siis kykene ilmataisteluun uudenaikaisen hävittäjän kanssa.

Kukkolan mukaan tapahtuman merkitys riippuu siitä, miten kummankin maan turvallisuuspolitiikan johtajat reagoivat asiaan. Venäjä on viime aikoina pyrkinyt lähentymään Turkin kanssa, mutta tämä tapahtuma voi johtaa välien viilenemiseen.

Venäjä yrittää nyt oletettavasti löytää koneesta heittoistuimella pelastatutuneet lentäjät. Kukkolan mukaan heittoistuimella pelastautuminen harvemmin onnistuu "ilman naarmuja".