Kouvola järjesti autisteille kodit – omaiset haluavat heidät takaisin laitoshoitoon

Osa autisteista kaipaa kipeästi ohjattua toimintaa, jota voitaisiin heille parhaiten tarjota saman katon alla. Kouvolassa laitosasumisesta on tavoitteena siirtyä hajautettuun kodinomaiseen kortteliasumiseen.

terveys
Juoma-astioita palvelukodin pöydällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Autismista kärsivien asumisoloja halutaan muuttaa Kouvolassa. Kymenlaakson Autismiyhdistys ry:n tavoitteena on saada autismista pahasti kärsivät saman katon alle. Yhdistyksen mukaan osa autisteista kaipaa kipeästi ohjattua toimintaa, jota olisi helpointa järjestää samassa yksikössä asuville.

– Meidän toivomus on, että autisteilla olisi oma asumisyksikkö. Tästä on hyvää kokemusta muualta. Yhdessä yksikössä olisi helppo järjestää arjen rutiinit ja ohjelma, sanoo Kymenlaakson autismiyhdistyksen puheenjohtaja Juha Seppälä.

– Osan autisteista on vaikea keksiä itsenäisesti tekemistä, hän lisää.

Kouvolassa kaupungin tavoitteena on vähentää laitosasumista. Tällä hetkellä palvelut pyritään räätälöimään yksilöllisesti autismista kärsivän henkilön tarpeisiin.

Se tarkoittaa sitä, että henkilö pyritään sijoittamaan omaan asuntoon kodinomaisiin olosuhteisiin. Asuntoja on hajautetusti ympäri kaupunkia. Uusiakin on rakenteilla.

Kouvola ostaa palvelut Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Carealta.

– Tavoitteena on, että autismin kirjon henkilöt asuisivat normaaleissa riittävän yksilöllisen tuen ja ohjauksen tarjoavissa kodeissa, sanoo Carean sosiaalipalvelujen johtaja Anu Salonen.

– Tässä on hyvät ja huonot puolet. Autistit ovat erilaisia. Heillä on erilaisia vahvuuksia ja ongelmia. Osalle tämä saattaa mennä todella hyvin. Aika näyttää, sanoo Juha Seppälä.

Laitoshoitoa vähennetty vauhdilla

Carea on vähentänyt rivakasti laitoshoidon asumispaikkoja. Vuonna 2010 laitospaikkoja oli 150, nyt enää 40. Samalla myös autisteille tarkoitettuja laitospaikkoja on vähennetty.

Vuonna 2014 Kouvolasta lopetettiin autistien kuntoutuslaitos Aukusti. Jäljelle jäi Tuulikellon asumisyksikkö, jonne vaativan tehostetun asumisen palveluja keskitettiin.

Osa autistien omaisista kritisoi muutosta. Asiaa puitiin niinKouvolan Sanomissa (siirryt toiseen palveluun)kuin Ylen Silminnäkijä –ohjelmassa.

Juha ja Sointu Forsbergin mukaan muutto ja asuminen Tuulikellossa ahdisti heidän autismista kärsivää aikuista poikaansa. Tuulikello nähtiin Aukustiin verrattuna karuna ja rauhattomana asuinpaikkana.

– Poikamme asuu edelleen Tuulikellossa. Nyt tilanne on ehkä tasoittunut. Hän ei puhu mitään. Kokonaisolemuksesta huomaa, että viihtyykö hän vai ei, sanoo Juha Forsberg.

– Tuulikello tarjoaa muun muassa erityiskuntoutusta. Se ei ole samanlainen asumispalveluyksikkö kuin uudet erityishuollon asuntoryhmät. Aukusti ja Tuulikello ovat hyvin samankaltaisia kiinteistöjä, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan. Tavoitteena on, että autismin kirjon henkilöt asuisivat omissa kodeissaan. Näissä asumispalveluissa on järjestettävä riittävä ja yksilöllinen tuki sekä ohjaus, sanoo puolestaan Anu Salonen Careasta.

Juha Forsbergin mukaan hänen poikansa ei pärjäisi omillaan avohoidossa, vaan tulee tarvitsemaan laitoshoitoa.

Autismi on neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa vaihtelevia toiminnan esteitä. Autistisilla henkilöillä aistien välittämä tieto ja sen tulkinta on yksilöllistä ja tavallisesta huomattavasti poikkeavaa.