1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikkujärvestä nousi mystinen jättiläinen – asiantuntijatkaan eivät tunnista kalaa

Heinolalaismiehen verkkoihin tarttui järkälämäinen, yli yksitoistakiloinen lohikala. Asiantuntijatkaan eivät osaa vastata, onko kyseessä järvilohi vai taimen. Jos kala on taimen, kyseessä on uusi Suomen ennätys.

Jokke Pekkola ja kalajättiläinen. Kuva: Jokke Pekkola

Heinolalainen Jokke Pekkola lähti lauantaina nostamaan verkkoja mökkijärvelleen tietämättä, että verkkojen viimeisessä mutkassa odotti aikamoinen yllätys.

Verkoista oli noussut veneeseen siinä vaiheessa jo pari haukea.

Meinasi tulla säpinää veneessä.

Jokke Pekkola

Kokenut kalamies luuli verkkojen jääneen pohjaan kiinni, koska kokeminen alkoi tuntua raskaalta.

– Kun nostin verkkoa, siellä alkoi potkia jokin. Ensimmäinen ajatus oli, että nostokoukut ja haavit olivat tietysti jääneet mökin seinustalle.

Pekkola onnistui kampeamaan kalajättiläisen veneeseen urakoinnin jälkeen.

– Meinasi tulla säpinää veneessä. Onneksi poika oli mukana auttamassa. Koko ajan luulin, että kyseessä on hauki. Tajusin vasta veneessä, että se on lohikala ja valtava sellainen.

Järvilohi, taimen vai hybridi?

Metrin mittaisen jättiläisen painoksi on virallisessa punnituksessa todistajien läsnäollessa saatu lukemiksi 11,765 kiloa.

Yli yhdentoista kilon lukema nostaa minkä tahansa Suomen sisävesistä nostetun kalan kaikkein raskaimpaan sarjaan, mutta Pekkolan pyydystämän kalan tapauksessa kyseessä saattaa olla jopa uusi Suomen ennätys.

Kalassa on selvästi tunnusmerkkejä niin lohesta kuin taimenesta.

Hannu Lehtonen

Asiantuntijat eivät osaa kuvien perusteella sanoa, onko kyseessä järvilohi, järvitaimen vai niiden risteymä eli hybridi.

– Todella mysteerinen kala. Pää on selvästi taimenmainen eli iso. Lohella on pienempi ja sukkulamaisempi. Suun koko viittaa taimeneen. Se voi olla lohi, taimen tai vaikka jopa risteymä, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju pohtii.

Myös Helsingin yliopiston kala- ja kalastusbiologian professori Hannu Lehtosen ei suoralta kädeltä uskalla veikata, mikä kala on kyseessä.

– Kalassa on selvästi tunnusmerkkejä niin lohesta kuin taimenesta. Kala on kutuasussa, mikä vaikeuttaa tunnistamista, Lehtonen toteaa.

Mysteeri kuitenkin ratkennee, sillä kalan pää lähetetään tarkempiin tutkimuksiin.

– Suun sisällä kitalaessa on vannasluu. Siitä voi tehdä lopullisen määritelmän. Taimenella on kaarevia hampaita koko vannasluun matkalta, lohella ei, Ojaharju kertoo.

Jokke Pekkolan verkkoihin tarttui jättiläismäinen järvilohi marraskuun lopulla. Kuva: Jokke Pekkola

Liki kymmenvuotias jötkäle

Asiantuntijat arvioivat kalan olevan 8–9-vuotias. Pienessä mökkijärvessä liki vuosikymmenen kasvaneella kalalla on ollut onni matkassa, ettei se ole jäänyt kalamiesten satimeen. Lisäksi järvessä on pitänyt olla hyvä ravintotilanne.

Järven on oltava todella otollinen, jotta tuollaisiin mittoihin voi kasvaa.

Juha Ojaharju

– Järven on oltava todella otollinen, jotta tuollaisiin mittoihin voi kasvaa. Voisin väittää, että järvessä on runsaasti muikkua, salakkaa tai kuoretta, koska ne ovat esimerkiksi järvilohen pääasiallista ravintoa, Ojaharju sanoo.

Kalan verkoillaan pyytänyt Pekkola kertoo, että hänen mökkijärveensä on tehty kalaistutuksia vuosien ajan. Järveen on istutettu Pekkolan mukaan muun muassa järvilohta ja taimenta vuosikymmenten ajan.

Pekkolan verkkoihin tarttunut kalaköriläs on suurella todennäköisyydellä peräisin kalaistutuksista.

Ainoastaan rasvaevä herättää epäilyksiä.

– Istutettavilta kaloilta leikataan nykyään rasvaevät pois, jotta ne erotetaan luonnonkaloista. Tällä kyseisellä kalalla rasvaevä on paikallaan. Voi olla, että silloin ei ole vielä rasvaeviä leikattu pois, Ojaharju tuumii.

Kuva: Jokke Pekkola

Uusi Suomen ennätys?

Lohikalan laji selviää myöhemmin tarkemmissa tutkimuksissa. Varmaa kuitenkin on, että kala on yksi kaikkien aikojen suurimmista Suomen järvistä nostetuista, virallisesti punnituista lohikaloista.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämän ennätyskalarekisterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan suurin Suomen järvistä nostettu järvilohi on painanut 12,4 kg.

Jos kala todetaan taimeneksi, Suomen ennätys saattaa siirtyä Jokke Pekkolan nimiin yli kilon etumatkalla. Ennätyskalarekisterin mukaan Suomen suurin järvitaimen on kalastettu Siuronkoskella. Viisitoista vuotta sitten kalastetulla taimenella on ollut painoa 10,15 kg.

Lopullisen päätöksen ennätyskalarekisteriin hyväksymisestä tekee ennätyskalalautakunta (siirryt toiseen palveluun).

Kalan napannut Pekkola sattuu olemaan keittiömestari

Kalajättiläisen pyydystänyt Jokke Pekkola on ammatiltaan keittiömestari. Pekkolan osaavissa käsissä suuri kala taipuikin monenlaisiksi herkuiksi.

Jostain syystä mäti maistui tällä kertaa ihan älyttömän hyvältä.

Jokke Pekkola

– Graavasin sitä. Lisäksi myös savustin pienen palasen. Tein myös lohimedaljonkeja. Vein myös tuttaville paloja siitä kalasta. Laitoin osan myös pakkaseen odottamaan joulua. Keitinpä ruodoista ja vatsalihoista keittoakin.

Pekkola tunnustaa, ettei ole koskaan ollut erityinen kirjolohen mädin ystävä, mutta tässä tapauksessa lohikalan mätikin alkoi maistua yllättävän hyvältä.

– Siinä oli mätiä aikalailla. Osa mädistä syötiin tuttavien kanssa heti lauantaina. Jostain syystä mäti maistui tällä kertaa ihan älyttömän hyvältä, Pekkola naureskelee.

Korjaus juttuun: Kalan painoa muutettu. Virallisessa punnituksessa kalan paino olikin 11,765 kiloa, eikä 11,075 kiloa.