Meeri Koutaniemi ja Edward S. Curtisin legendaariset intiaanikuvat VB-valokuvakeskuksen näyttelyissä

Valokuvan iso tarina avautuu kaikkiaan kahdeksassa näyttelyssä. Ne luovat kaareen valokuvahistorian klassikoista kansallisiin merkkiteoksiin, pohjoisen luontoon ja pohjoissavolaisen valokuvan nykyhetkeen.

kulttuuri
Näyttelyvalokuva intiaanitytöstä.
Edward S. Curtis / Christopher Cardozo Fine Art

VB-valokuvakeskus Kuopiossa on saanut aikaan hyvän nousukiidon. Kävijämäärä on kasvanut selvästi ja takavuosien talousongelmat on selätetty. Myös ensi vuoden tarjonta on tasokasta ja vaihtelevaa.

Uusi näyttelytoimenjohtaja Laura White on innoissaan etenkin intiaaninäyttelystä ja Meeri Koutaniemen näyttelystä.

– Meeri Koutaniemi on nyt pinnalla ja erittäin tunnettu. Me olemme saman kylän tyttöjä, olemme molemmat Kuusamosta kotoisin. Kävimme samoissa kouluissa ja itse asiassa haimme yhtä aikaa myös valokuvakouluihin, White nauraa.

Koutaniemi on luvannut koota VB-valokuvakeskuksen viiteen näyttelyhuoneeseen viisi erilaista kokonaisuutta.

– Näin saamme retrospektiivisen näyttelyn ja ainutlaatuisen läpileikkauksen hänen tähänastisista kuvistaan.

Koutaniemi on suomalaisen valokuvan nuoren polven tunnetuin ja palkituin edustaja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen Läsnä – Present -näyttelynsä kertoo tarinoita toivosta, ihmisen omanarvontunnosta, tahdosta, vastarinnasta ja luovuudesta, Laura White hahmottaa.

– Yksilöiden sinnikkyys ja teot muistuttavat vallan reunoille jäävästä muutoksen voimasta.

Koutaniemen näyttely avautuu VB-valokuvakeskuksessa ensi syyskuussa.

Alkuperäiskansojen elämää kesänäyttelyssä

Ensi kesänä VB-valokuvakeskuksessa on esillä legendaarisia Edward S. Curtisin intiaanikuvia 1900-luvun alkupuolelta. Curtis kuvasi heimojen elämää ympäri Yhdysvaltoja vuosina 1900–1930. Lisäksi hän taltioi intiaanien puhumia kieliä, kertomusperinnettä ja heimopääliköiden elämää. Kuvat nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Curtisin kuvat ovat erittäin upeita ja kuuluisia märkälevykuvia. Kuvat kertovat intiaanien arkielämästä. Ne muistuttavat samalla historian raskaista koettelemuksista, Laura White sanoo.

Ensi kesänä VB-valokuvakeskuksessa on esillä myös saamelaisista kertova näyttely Juuret. Se tutustuttaa Saamenmaan elämään 1900–luvun alusta vuosisadan puoliväliin asti. Näyttely esittelee Suomen saamelaiskulttuurien kirjoa elinkeinojen, rikkaan pukuperinteen, vaihtuvien vuodenaikojen ja maisemien kautta. Näyttely kootaan Inarissa sijaitsevan saamelaismuseo Siidan kokoelmista.

Aluenäyttely avaa kauden – konkarit seuraavat

VB:n ensi vuoden näyttelykausi käynnistyy tammikuussa perinteikkäällä Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttelyllä. Neljän vuoden välein järjestettävä aluenäyttely esittelee maakunnan uusinta kuvailmaisua ja sen tekijöitä. Näyttelyyn valitut kuvaajat ovat jatkossa myös osa alueellista valokuvatutkimusta, jota tehdään Jyväskylän yliopistossa.

Huhtikuussa avautuu puolestaan konkariosaston näyttely. Siinä on mukana Imago 6 -ryhmän jäseniä. VB-valokuvakeskuksessa esitellään ryhmän maineikkaiden kuvaajien tuotantoa aina 1960-luvulta nykypäivään saakka. Imago 6 -ryhmä perustettiin viisikymmentä vuotta sitten kriittiseksi ja aatteelliseksi foorumiksi.

Ryhmän monista jäsenistä on tullut suomalaisen valokuvan tunnustettuja mestareita, kuten Jaakko Holm, Ismo Hölttä, Jouko Könönen, Aulis Nyqvist, Pentti Sammallahti, Mikko Savolainen ja Antero Takala.

– Siinä on kyllä konkarihuiput näytillä, nauraa Laura White.