Tunnetko sinä talosi? Sisäilmaongelmiin voi vaikuttaa myös itse

Yhä useammin sisäilmaongelmien taustalla on rakennusvirhe. Toisinaan syy löytyy kodin seinien sijaan niiden sisältä. Rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö kokosi listan oman kodin sisäilmaongelmien välttämiseksi.

Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

Tumma läiskä katossa, kuprulle mennyt seinä, paha haju. Huonon sisäilman voi havaita aistein monella tapaa, mutta aina näin ei ole.

– Sisäilmaongelma ei välttämättä näy rakenteissa, mutta terveydessä kyllä. Huomaamattaan moni sairastuu esimerkiksi keuhkokuumeeseen ja vasta myöhemmin havaitaan kodin sisäilmaongelmat, rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö kertoo.

Nyrkkisääntö on kuitenkin hänen mukaansa se, että hyvää sisäilmaa ei edes huomaa.

Kiire rakennusmailla johtaa rakennusvirheisiin

Yhä useammin uusissakin taloissa on sisäilmaongelmia. Tällöin syynä ovat rakennusvirheet. Niitä ei poista tunnolllisinkaan kodinhoito.

– Kulunut vuosi on osoittanut sen, että on paljon huolimatonta ja holtitonta rakentamista. Rakennustarvikkeet ovat säiden armoilla ja pääsevät kastumaan ja kiire johtaa rakennusvirheisiin, Rämö toteaa.

Ihmiset tuntevat kotinsa sisäilman

Ihmiset osaavat Rämön mukaan yleisesti ottaen huolehtia kotiensa sisäilmanpuhtaudesta hyvin. Kotien siisteydestä ja kunnosta huolehditaan ja perustarkastukset tehdään vuosittain useaan otteeseen.

Aina tieto ei kuitenkaan tarkoita toimia.

– Valitettavan paljon tulee myös laiminlyöntejä. Vaikka ollaan tiedostettu ongelmia, ei asioille ole tehty yhtään mitään.

Toisaalta on myös asioita, joissa on toimittu väärin tiedon puutteesta. Tällainen yleinen ongelma liittyy märkätiloihin. 

– Vanhempien rakennusten märkätilojen seiniin on asennettu lämmityspattereita, jotka poistetaan kun asennetaan lattialämmitys, Rämö kuvaa.

Lattialämmitys koskee kuitenkin pelkkää lattiaa, eikä patterin tavoin vaikuta koko tilaan.