1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kierrätyspisteet ovat paikoin pop up -kaatopaikkoja – määrä vähenee rutkasti ensi vuonna

Ensi vuonna keräyspisteiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä saattaa lisätä roskaamista ja yleisten pop up -kaatopaikkojen syntymistä. Esimerkiksi jätehuoltoyhtiö Kiertokapula joutuu jo viikoittain siivoamaan keräyspisteitä sinne kuulumattomasta jätteestä.

Kotimaan uutiset
Roskasäkkejä ja jätettä kierrätyspisteellä
Roskasäkkejä ja jätettä kierrätyspisteellä Hämeenlinnassa 2015Kari Mustonen / Yle

Soraharjunkadun kierrätyspiste Hämeenlinnan Kaurialassa on ollut murheellinen näky viikkojen ajan. Sikin sokin olevia patjoja, kodinkoneita, maaleja ja tietokoneen osia on lojunut sateessa kierrätyspisteen käyttäjien ihmeteltävänä. Markku Aunola toi tällä kertaa vaatteita keräyspisteelle.

– Tähän on tuotu tavaroita, joille kyllä löytyisi paikka ihan ilmaiseksi. Miksi kodinkone tarvii tuoda tähän? Kaatopaikalle voi viedä haravointijätettäkin eli aika iso vaiva on nähty, kun on tuotu iso määrä säkkejä tähän, Aunola kummastelee.

– Tämä on muuten hyvä piste, on monipuolisesti mahdollisuus tuoda lajiteltuja jätteitä ja tämä sijaitsee lähellä asuinpaikkaani ja siksi tässä tulee käytyä aika ajoin.

Jätteita maastossa
Pyykinpesukoneen saa viedä ilmaiseksi SER-jätteen vastaanottopisteeseen.Kari Mustonen / Yle

Hankinta- ja logistiikkainsinööri Joakim Pyttynen Kiertokapulasta tunnistaa ongelman.

– On valitettava tilanne, että tämmöistä tehdään. Näitä on muutama viikossa meidän alueella, käydään siivoamassa tavaraa, joka ei pisteelle kuuluisi.

Patjoja, pesukone ja jätteitä kierrätyspisteen ympäristössä
Kiertokapulan Karanojan jätteidenkäsittelyalue olisi ollut oikea paikka patjoille. Patja lähtisi Ekokemille energiana hyödynnettäväksi.Kari Mustonen / Yle

Keräyspisteiden määrä vähenee

Soraharjunkadun kierrätyspiste on yksi niistä pienistä pisteistä, jotka poistuvat käytöstä ensi vuonna. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy alkaa hoitaa kotitalouksien pakkausjätteiden kierrätyksen ekopisteitä.

Taustalla on kuluttajapakkauksien tuottajavastuun muutos. Keräysvastuu siirtyy kunnilta kaupalle ja teollisuudelle, joka tuo pakattuja tuotteita markkinoille. Kiertokapulan 12 kunnan alueella on ollut 260 paikkaa, missä Kiertokapula on kerännyt metalli- ja lasipakkauksia. Pisteillä on ollut myös muiden toimijoiden astioita vaihtelevasti: kartonkia, paperia, jossain vaatekeräystäkin.

Vuoden alusta tulee valtakunnallisesti vähintään 1 850 keräyspistettä lasille, metallille ja kartongille. Lisäksi 500 pisteessä kerätään muovipakkauksia. Uudet pisteet tulevat luonnollisille kauppa- ja kulkureiteille.

– Kiertokapulan toiminta-alueella Rinki perustaa noin sata pistettä, joista noin 70 on meidän nykyisiä paikkoja ja loput uusia, perustettavia paikkoja. Eli noin 200 pisteellä loppuu lasin ja metallin keräys, mutta muista jakeista toimijat itse päättävät jatkosta, kertoo Joakim Pyttynen.

Ekopisteiden tarkat sijainnit (siirryt toiseen palveluun) julkaistaan vuoden 2016 alusta, mutta tavoitteena on avata yksi piste 500 asukkaan taajamaa kohden. Joissain tapauksissa piste siirtyy siis nykyistä kauemmaksi, mutta silti esimerkiksi kauppareissun varrelle.

Kiertokapulan nykyinen metallin ja lasin keräys loppuu. Jätelautakunta päätti lokakuussa, että täydentävää pakkausten keräystä ei järjestetä (siirryt toiseen palveluun), mutta tilannetta tarkkaillaan, kertoo Pyttynen.

– Jos osoittautuu, ettei sata pistettä riitä tavoitteiden toteutumiseen, voidaan verkkoa täydentää tarvittaessa.

Kasvaako pop up -kaatopaikkojen määrä?

Roskaamisen lisääntyminen kierrätyspaikkojen vähentymisen myötä huolestuttaa ennen uudistusta monia. Toisaalta, syrjäisten pisteiden poistuminen saattaa vähentääkin roskaamista.

– Syrjäisemmät pisteet aina herkemmin roskaantuvat, eli korkeampi kynnys on roskata paikkaa, missä on porukkaa muutenkin liikkeellä, sanoo Joakim Pyttynen Kiertokapulasta.

Siivouksen kulut veloitetaan roskaajalta, jos nimi vain selviää. Kulut näkyvät lopulta kaikkien asiakkaiden jätteenkäsittelymaksussa.

Asiakkaiden pitää tarkistaa lajittelurutiinejaan, sillä aiemmin lajitteluohjeet (siirryt toiseen palveluun) ovat vaihdelleet paikkakunnittain. Uusissa pisteissä kerätään kolmea tai neljää pakkausmateriaalia.

– Aikaisemmin meidän pisteellä ei ole ollut välttämättä kaikkia jakeita, nyt tulee kaikkiin lasi, metalli ja kartonki. Ei tarvitse käydä useammalla paikalla viemässä lajiteltuja pakkauksia, mikä on selkeä parannus, muistuttaa Pyttynen.

Lue seuraavaksi