Hallitus: Yleisestä asumistuesta säästettävä 22 miljoonaa euroa

Hallitus esittää asumistukien enimmäisasumismenojen jäädyttämistä ensi vuodelle. Lisäksi lääkekorvaussäästöjä on tarkoitus pienentää, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo.

politiikka
Vuokrakodin ikkunoita Kouvolassa.
Vilma Hannén / Yle

Hallitus esittää, että asumistukien enimmäisasumismenot jäädytettäisiin ensi vuodelle, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun).

Yleisestä asumistuesta säästettäisiin ensi vuonna 22 miljoonaa euroa, hallitus esittää. Säästöt syntyisivät hallituksen mukaan siten, että asumistuen perusomavastuuta korotettaisiin ja asumistukien enimmäisasumismenot pidettäisiin samoina kuin tänäkin vuonna.

Lisäksi hallitus nostaisi yleisen asumistuen perusomavastuun tulosidonnaisuutta 40 prosentista 42 prosenttiin.

Yleisen asumistuen täysimääräisen tuen tuloraja olisi ensi vuonna sama kuin nyt, sosiaali- ja terveysministeriö toteaa.

Hallitus ilmoitti viikko sitten maanantaina, että se peruu eläkeläisten asumistukijärjestelmiin kaavaillut muutokset. Muutokset olisivat tarkoittaneet jopa useiden tuhansien eläkeläisten tukien leikkauksia.

Hallitus esittääkin, että eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttavat asunnon lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokulut, keskimääräiset asumismenot sekä asumismenojen enimmäismäärät pidettäisiin ensi vuonna ennallaan.

Lääkekorvausten säästötavoitetta pienennetään puolella

Hallitus on myös päättänyt, että lääkekorvauksiin ensi vuonna kohdistuvaa 50 miljoonan euron säästötavoitetta pienennetään puolella, ministeriö tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Hallitus esittää, että 25 miljoonan euron lääkekorvaussäästö toteutetaan niin että säästöjen vaikutukset kohdistuvat sekä lääkkeiden käyttäjiin että lääkealan toimijoihin.

Hallitus on antanut asiaa koskevan, aiempaa esitystään täydentävän esityksen eduskunnalle tänään tiistaina. Myös yleistä asumistukea ja eläkkeensaajan asumistukea koskevat esitykset on annettu tänään.

Lakien on määrä tulla voimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä.