1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Volkswagenin päästötutkinta laajeni veronkiertotutkimuksiin

Volkswagenin päästökohu on laajentunut vähitellen sen vahvistaessa tietoja autojensa päästöhuijauksista. Nyt syyttäjät tutkivat mahdollista veronkiertoa, sillä yhtiö on saanut verohelpotuksia matalapäästöisten autojen ansiosta.

Ulkomaat
VW Greenpeace
Ympäristöjärjestö Greepeace osoitti mieltään VW:n tehtaalla Saksan Wolfsburgissa maanantaina 9.11. Volkswagenia epäillään myös liian suurien CO2-päästöjen vuoksi. Saksalaismedioiden mukaan hiilidioksidipäästöjä vääristeltiin testiolosuhteissa lisäämällä rengaspaineita ja kaatamalla moottoriöljyn joukkoon dieseliä. Näillä toimenpiteillä kitkaa saatiin vähennettyä ja kulutuslukemia kaunisteltua. John Macdougall / AFP

Saksassa syyttäjät ovat aloittaneet epäillyn veronkierron tutkinnan autovalmistaja Volkswagenin päästöskandaaliin liittyen. Asiasta kertovat sanomalehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) ja yleisradioyhtiöt NDR (siirryt toiseen palveluun) ja WDR (siirryt toiseen palveluun).

Tutkinta koskee viittä Volkswagenin työntekijää. Kyse on syyttäjien mukaan miljoonien eurojen veronkierrosta, sillä yhtiö on saanut verohelpotuksia matalapäästöisistä autoista.

Volkswagen myönsi marraskuun alussa, että noin 800 000 auton hiilidioksidipäästötietoja oli vääristelty. Yhtiö on laskenut tästä koituvan kahden miljardin euron kulut.

Aiemmin Volkswagen myönsi, että sen 11 miljoonassa dieselautossa oli ohjelmisto, jonka avulla yhtiö huijasi typpipäästötesteissä.

Tuorein vahvistus tuli yhtiöltä tänään tiistaina, kun sen tytäryhtiö Audi kertoi, että mittaustuloksia peittelevä tietokoneohjelma on asennettu 85 000:een muuhunkin dieselautoon kuin aiemmin tunnustettuihin 11 miljoonaan. Lisäksi yhtiö myönsi aiemmin marraskuussa, että se on löytänyt "selittämättömiä ristiriitoja" eräiden autojensa hiilidioksidipäästöistä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi