Brysselissä asuva suomalainen uskoo sotilaiden turvaavan keskiviikkona avautuvia kouluja

Brysselissä eletään hämmentyneinä ja varuillaan, mutta turkulaislähtöisen Petri Lahesmaan mukaan varsinaista pelkoa ei ole ilmassa.

Kotimaa
Aseistautunut maastopukuinen sotilas partioi valaistun joulukuusen edessä.
Sotilaat partioivat muun muassa Brysselin keskustan Grand Placella.Olivier Hoslet / EPA

Turkulaislähtöinen Petri Lahesmaa on asunut perheensä kanssa Brysselissä 16 vuotta. Nyt elämä miljoonakaupungissa on erilaista verrattuna siihen, mihin perhe on näiden vuosien aikana tottunut.

– Tunnelma on hämmentynyttä ja varuillaan olevaa. Kaupunki on hiljainen, Lahesmaa kuvailee.

He ovat kyselleet, voivatko tavata kavereita kaupungilla, mutta sanoin, että jos nyt pysytään poissa.

Petri Lahesmaa

Hän asuu perheineen parin kilometrin päässä ydinkeskustasta. Vain kilometrin päässä Lahesmaiden kotoa on vartiossa sotilaita ja poliiseja. Heitä ei kuitenkaan pelota.

– Televisiossa toimittajat kyselevät ihmisiltä, kasvaako paniikki, mutta ketään ei tunnu erityisesti pelottavan. Jokainen ymmärtää, että tilanne voi olla vaarallinen, mutta kuinka todennäköistä olisi joutua iskun kohteeksi?

Turisti valokuvasi autiota ostoskatua Brysselissä
Turisti valokuvasi autiota ostoskatua Brysselissä maanantai-iltana.Olivier Hoslet / EPA

Lahesmaan mukaan ihmiset pyrkivät itse toimimaan niin, että tilanne pysyy rauhallisena.

– Yleinen tunne on, että yritetään pysyä poissa keskustan alueelta, jotta poliisi ja armeija saavat tehdä työtään. On tietysti eri asia, jos tilanne alkaa venyä mahdottomasti. Silloin varmasti aletaan kysellä enemmän oikeuksien tai vapauksien perään.

"Yhteiskunta on haavoittuvainen joka puolella"

Koulut ja päiväkodit ovat olleet kiinni maanantain ja tiistain. Lahesmaan teini-ikäiset lapset ovat tyytyneet kohtaloonsa, vaikka kotona oleminen käykin tylsäksi.

– He heittivät ylävitosen, kun kuulivat että koulu on kiinni. Se varmaan kuuluu tuonikäisillä asiaan. He ovat kyselleet, voivatko tavata kavereita kaupungilla, mutta sanoin, että jos nyt pysytään poissa.

Ostoskeskus Galerie Toison d'Or on suljettu.
Ostoskeskus Galerie Toison d'Or on suljettu.Laurent Dubrule / EPA

Kun koulut keskiviikkoaamuna avataan, niiden turvallisuus taataan. Lahesmaa uskoo, että se tarkoittaa sotilasvartioita.

– Sotilaita varmaan riittää, mutta maallikkona sitä alkaa jo ihmetellä, mistä poliiseja riittää enempää. Ilmeisesti heitä on koitettu haalia muualta maasta.

Poikkeukselliset tapahtumat eivät ole kuitenkaan saaneet Lahesmaan perhettä harkitsemaan Suomeen lähtöä.

– Sielläkin voi elämä olla poikkeusolojen mukaista. Sähköt voivat olla poikki myrskyn takia tai puhelimet eivät toimi. Yhteiskunta on hyvin haavoittuvainen joka puolella, hän sanoo.