Kuopion Postikeskuksen pysähtymisellä olisi isot seuraukset koko Itä-Suomessa

Postin työntekijät uhkaavat aloittaa lakon Kuopion Postikeskuksessa keskiviikkoiltana. Lakko heijastuisi välittömästi koko Itä-Suomeen ja esimerkiksi Kuopion ruutukaava-alueen postinjakelu pysähtyisi.

postin toiminta
Postin työntekijä kuljettaa lähetyksiä häkeissä
Pertti Huotari / Yle

Mikäli Postin lakon sovittelu ei tuota tulosta, alkaa Postin työntekijöiden lakko Kuopion Postikeskuksessa kymmeneltä keskiviikkoiltana. Lakko näkyisi välittömästi postin hidastumisena koko Itä-Suomessa, sillä Kuopion Postikeskus lajittelee ja kuljettaa postia laajalle alueelle.

– Täällä lajitellaan kaikki Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, sekä osa Etelä-Savossa ja Kajaanissa käsiteltävästä postista, kuvaa tilannetta aluepäällikkö Eikka Urpilainen.

Postinjakelu Kuopion keskustassa pysähtymässä neljäksi päiväksi

Lakko laajentuisi torstaina Kuopion kolmeen jakelutoimipaikkaan, mikä käytännössä pysäyttäisi postinjakelun neljäksi päiväksi Kuopion keskustassa.

– Kuopion ruutukaava-alueella ei torstaista alkaen tule juurikaan postia neljän päivän aikana laatikkoon, ennustaa Urpilainen.

Kuopion Postikeskuksessa on kaikkiaan 250 työntekijää, joista ainakin osan työnantaja uskoo jäävän töihin myös lakon alkaessa. Loput postinlajittelijoista olisivat esimiehiä ja suunnittelijoita.

– Yritämme totta kai nopeuttaa myös jouluapulaisten tuloa töihin, eli haalimme tänne lisää käsipareja, Urpilainen myöntää.

Hänen mukaansa esimiesvoimaa ei kuitenkaan riitä loputtomiin, sillä kyseessä on vuorotyö.

– Luonnollisesti pitkällä aikavälillä meille tulee siinä jonkin verran ongelmia, mutta olemme suunnitelleet, että pystymme nyt käsittelemään ja toimittamaan jonkin verran postia.

Jouluposti ei vielä vaarassa

Postin mukaan mahdollisesti alkava lakko ei vaarantaisi kotimaan joulupostia. Ulkomaanposti on sen sijaan eri asia.

– Tällä hetkellä Posti ei pysty enää takaamaan sitä, että ulkomaan posti menee jouluksi perille.

Aluepäällikkö lupaa itse mennä hihnalle töihin, jos tilanne niin vaatii.

– Pitää itsekin käydä kokeilemassa mille tämä postityö maistuu.

"Taistelemme loppuun asti"

Kuopion alueen pääluottamusmies Timo Peippo puolestaan uskoo, ettei edes aluepäällikön työpanos pelasta postinjakelua, jos lakko alkaa.

– Tuskin postia on silloin paljon jaettavana, hän hymyilee.

Hän toivoo, että työehtoneuvotteluissa saataisiin ratkaisu vielä tämän viikon aikana.

– Se on kuitenkin fakta, että taistelemme loppuun asti.