Suomi on viemässä syrjäytyviltä nuorilta rahat – leirejä ajetaan jo alas

Nuorisotyön valtionrahoitukseen kaavaillut leikkaukset uhkaavat iskeä kipeästi syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin.

Kotimaa
nuori mies hioo puulautasta.
Juha Korhonen / Yle

Miljoonasäästöt uhkaavat etsivää nuorisotyötä.

Hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä etsivästä nuorisotyöstä leikataan kuusi miljoonaa ja työpajatoiminnan valtiontuista 1,5 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi syrjäytymissuhan alla olevien nuorten valmennustuki on menossa nollaan. Yksi Nuotta-valmennusleirejä järjestävistä nuorisokeskuksista toimii Kouvolassa.

– Olemme huolissamme joukosta nuoria, jotka ovat syystä tai toisesta koulun ja työelämän ulkopuolella, sanoo nuorisotyön johtaja Pasi Hedman Nuorisokeskus Anjalasta.

Näillä näkymin viimeiseksi jäävän Nuotta-leirin ryhmä saapui Helsingistä Anjalaan maanantaina.

Leirin jälkeen nuoret kiinnittyy työpajatoimintaan, tutustuvat toisiinsa paremmin ja saavat intoa lähteä pajasta eteenpäin esimerkiksi ammattiopintoihin.

Auni Pajari

– Tällä leirillä tavoitellaan ryhmähengen luomista. Leirin jälkeen nuoret kiinnittyvät työpajatoimintaan, tutustuvat toisiinsa paremmin ja saavat intoa lähteä pajasta eteenpäin esimerkiksi ammattiopintoihin, sanoo kouluttaja Auni Pajari, Helsingin kaupungin WooDoo-werstaalta.

Luottamusta ja intoa leireiltä

Nuorten Nuotta-leirit ovat viidessä vuodessa tavoittaneet eri nuorisokeskuksissa yhteensä noin 10 000 nuorta.

Anjalassa ennenkin leireilleillä nuorilla on myönteisiä kokemuksia.

– Nuoret ja ohjaajat ovat paljon yhdessä sekä tekevät paljon tehtäviä. Toivon, että täällä tutustuu entistä paremmin muihin ja omiin ohjaajiin, sanoo 17-vuotias Hooda Jama Isse, Woodoo-werstaalta.

– Täällä on hauskaa ja pystyy kokemaan sellaista, mitä ei ennen ole välttämättä kokenut, säestää 18-vuotias Lauri Aarnio.

Myös pääkaupungin työpajan kouluttaja Auni Pajari pitää leirikokemuksia merkittävinä. Pajarin mukaan myös hetki pois nuoren omasta tutusta ympäristöstä voi tehdä monelle hyvää ja avata uusia näkökulmia.

"Nämä ovat todella kalliita leikkauksia"

Nuorisokeskus Anjala on jo perunut kevään Nuotta-leirit. Keskuksen nuorisotyön johtaja Pasi Hedman on huolissaan koko nuorisotyöstä.

– Tuoreessa muistissa varmasti on, mitä edellisen laman aikana tehdyt leikkaukset ovat vaikuttaneet nuoriin ja yhteiskuntaan. Nämä ovat todella kalliita leikkauksia.

Hedman oli viime viikolla eri tahojen kanssa eduskunnassa. Päättäjille jätettiin vetoomus nuorisotyön sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuuden säilyttämiseksi.

Eduskunnan sivistysvaliokunta on näyttänyt vihreää valoa rahan lisäämiseksi budjettiin.

Onhan tässä hallituksen katumusviikoilla ennenkin nähty, että monia hölmöjä päätöksiä on pystytty perumaan.

Pasi Hedman

– Haluan uskoa, että päätökset eivät ole lopullisia. Onhan tässä hallituksen katumusviikoilla ennenkin nähty, että monia hölmöjä päätöksiä on pystytty perumaan, toivoo nuorisotyön johtaja Pasi Hedman.

Jos leikkaukset toteutuvat, niin jotkut odottavat lisäpanostuksia kunnilta.

Hedman itse epäilee, että suuri osa kunnista ei pysty omaa rahoitusosuuttaan lisäämään.