1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöongelma muovi saattaa ollakin "arvokkaimpia raakaöljyn käyttökohteita"

Muovi roskaa ympäristömme, kertyy valtameriin ja kuluttaa rajallisia öljyvaroja. Siksi monet kuluttajat ovat oppineet välttelemään sitä. Muovinen vaihtoehto on kuitenkin usein kaikkein ekologisin.

luonto
Muovipakkauksia
Laura Valta / Yle

Muovit ovat mainettaan ekologisempia materiaaleja. Näin sanotaan jopa maailman luonnonsäätiöstä WWF:stä.

Aika usein muovi on erinomainen, paras ja ekologisin vaihtoehto.

Jukka Seppälä

– Kuluttajat ovat hieman jääneet kiinni muovipussiajatteluun. Muovi on mainettaan parempi, sanoo Green Office -päällikkö Helka Julkunen.

Hän sanoo, että ruokakaupassa moni kuluttaja osaa varoa ylipakattuja tuotteita. Todellisuudessa sielläkin tärkeämpää olisi miettiä, onko ruoka lihaa vai kasvista, luomua vai ei ja missä se on kasvatettu.

– On kuluttajan harha, että ei osteta, kun jossain on muovipakkaus.

Ruokakaupassa muovinen pakkaus voi olla ekologinen, jos se vähentää ruokahävikkiä – kuten se monesti tekee. Muovin ansiosta yhden hengen talouteen voi ostaa palan vesimelonia eikä koko melonia.

Muovi on monesti ekologisempi kuin moni muu vaihtoehto. Muun muassa muoviset palautuspullot ovat lasisia kevyempiä kuljettaa ja metallisia energiatehokkaampia tehdä.

Pyöräkuormaaja siirtelee muoviroskia Kujalan jäteasemalla Lahdessa.
Muovi on niin halpaa, että sitä on helppo heittää menemään.Mika Moksu / Yle

Kevyt, kestävä ja helppo

Muoveilla on paljon hyviä puolia. Näin sanovat Julkusen lisäksi akatemiaprofessori Jukka Seppälä Aalto-yliopistosta, tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:stä ja opettaja Sirkka-Helena Ilveskoski Tampereen seudun ammattiopistosta.

Muovin hyviksi puoliksi asiantuntijat luettelevat muun muassa keveyden, kestävyyden ja muokattavuuden. Muovi on myös erinomainen lämmön- ja sähköneriste.

– Aika usein muovi on erinomainen, paras ja ekologisin vaihtoehto, sanoo akatemiaprofessori, biotekniikan ja kemian tekniikan laitoksen johtaja Jukka Seppälä.

Muovia myös on kaikkialla, myös paikoissa, joissa sitä ei osaa ajatella olevan. Muoveja käytetään niin lentokoneissa, vaatteissa, erilaisissa pinnoitteissa ja lääkkeissä, Ilveskoski sanoo.

Silti muovi aiheuttaa paljon pahaa

Hyvistä puolista huolimatta muoveista on myös suurta haittaa. Ne täyttävät kaatopaikat, roskaavat luonnon ja muun muassa kertyvät valtameriin ja päätyvät sieltä eläinten elimistöön.

Ali Harlin sanoo, että luontoon kertyvän muovin määrä on hälyttävää ja kertakulutus on lähes aina turhaa.

– Ehkä holtiton on jyrkkä termi, mutta aika löysillä perusteilla muovia käytetään. On tuotteita, joiden elinikä varsinaisessa käyttötilanteessa on sekunteja. Tuotteen valmistushinta on niin alhainen, että tuote on äärettömän helppo hylätä eikä ole ponnetta kierrättää sitä.

Jätettä koralliriutalla.
Muovi kertyy maailman meriin ja meristä muovi joutuu eläinten elimistöön.Mike Nelson / EPA

Melko hyvä käyttökohde öljylle?

Muovi valmistetaan yleensä raakaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Kuitenkin vain murto-osa öljystä kuluu muovin valmistukseen: reilusti yli 90 prosenttia öljystä poltetaan energiaksi liikenteeseen tai lämmitykseen.

Muovi on arvokkaimpia raakaöljyn käyttökohteita.

Jukka Seppälä

– Muovi on arvokkaimpia raakaöljyn käyttökohteita, Seppälä sanoo.

Muovia on helppo myös kierrättää ja uusiokäyttää – ainakin periaatteessa. Muovin kerääminen ei kuitenkaan ole helppoa: muovilaatuja on useita, ja yhdessä tuotteessa on usein monia erilaisia muovikerroksia, joita on käytännössä jopa mahdotonta saada erilleen. Lisäksi eri muovien kerääminen vaatisi sen, että kuluttajat osaisivat erottaa ja lajitella erilaiset muovit.

Vieläkin ekologisempi vaihtoehto voisi olla

Muovia voidaan valmistaa myös uusiutuvista raaka-aineista kuten selluloosasta tai sokereista.

Suomi on tässä edelläkävijä, Seppälä sanoo. Hän on itse ollut kehittämässä biomuoveja jo 90-luvulla.

Keltaista ja viherää juomaa laseissa.
Tutkijat arvioivat, että biomuovien yleistyminen on hidasta.Tiia Korhonen / Yle

– Olemme olleet tässä eturintamassa liiankin aikaisin. Silloin oli vaikea löytää markkinoita. Sanoisin, että Suomi oli tutkimuksen eturintamassa ja on edelleen.

Toistaiseksi biomuovien osuus muoveista on häviävän pieni, korkeintaan pari prosenttia.

VTT:n Harlin sanoo, että biomuovien leviämistä estää yksi merkittävä tekijä: raha. Maailmalla on niin paljon kiinni vanhanaikaisen muovin valmistamiseen tarkoitetuissa laitteissa, että muutos on hidas.

Lue seuraavaksi