1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

"Euro päivässä riittää mainiosti" – 12-vuotiaat töissä Länsi-Afrikassa

Sakinatou on yksi noin 1,6 miljoonasta burkinalaislapsesta, jotka tekevät töitä ansaitakseen vähävaraisille perheilleen lisätienestejä. Burkina Fason lapsityöläisten kiusana ovat heikot työehdot, huijarit ja ihmiskauppiaat.

Kuva: Karoliina Romanoff

– Laitamme salaattia, perunaa ja paistettua kalaa, 12-vuotias Sakinatou Simde kuvailee työtehtäviään vilkkaan ostoskadun varrella kalanmyyntikojulla Ouagadougoun keskustassa Burkina Fasossa.

Sakinatou on yksi noin 1,6 miljoonasta burkinalaislapsesta, jotka tekevät töitä ansaitakseen vähävaraisille perheilleen lisätienestejä. Noin kolmasosa alle 18-vuotiaista burkinalaisista käy sesonkitöissä puuvillapelloilla tai kultakaivoksilla. Tytöt työskentelevät usein myös katukaupustelijoina ja kotiapulaisina. Heistä suuri osa on luku- ja kirjoitustaidottomia.

– Burkina Fasossa on satojatuhansia lapsia, jotka työskentelevät säännöllisesti, eivätkä he pääse lainkaan kouluun, sanoo Burkina Fason lapsityöläisten liikkeen Mouvement Africain des Enfants et Jeunes Travailleurs'n (MAEJT) toimintakoordinaattori Claude Ouedraogo.

Vapaaehtoiset varoittavat huijareista

Lapsityöläisten liike järjestää lapsille ja nuorille ilmaisia iltakursseja, joilla opetetaan lukemaan ja laskemaan. Nuorille opetetaan myös työsuojeluun liittyviä asioita.

Järjestön vapaaehtoiset kiertelevät kaupungin bussiasemalla ja keskustassa auttamassa suurkaupunkiin yksin tulleita lapsia. Maaseudun köyhistä kylistä lähdetään pääkaupunki Ouagadougoun kautta naapurimaihin Maliin ja Norsunluurannikolle töihin.

– Lapsilla on lähtökohtaisesti heikot tiedot siitä, miten varoa huijareita ja ihmiskauppiaita, jotka tarjoavat töitä. Liikkeen vapaaehtoiset vaihtavat tietoja epäilyttävistä työnantajista keskenään ja lapsien sekä nuorten kanssa, jotta näiden olisi helpompi tunnistaa riskejä, Ouedraogo kertoo järjestön toiminnsta.  

Oppisopimus takaa oikean ammatin

– Oppisopimuskoulutus on monille nuorille paras vaihtoehto. He saavat hiukan tuloja ja pystyvät samalla oppimaan oikean ammatin. Ammattikoulutus järjestetään yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa, Ouedraogo kertoo.

Sakinatou opiskelee iltatöiden ohessa ompelijaksi.

– Teen ompelukoneella paitoja, housuja, mekkoja ja hameita. Koulutus kestää kolme vuotta ja minulla on vielä kaksi vuotta jäljellä. Kun osaan enemmän, voisin perustaa oman iikkeen, Sakinatou suunnittelee.

Koulumaksut pakottavat valitsemaan

Simden perheessä on kahdeksan lasta. Perhe pystyy maksamaan isän palkalla vain kahden vanhimman pojan koulumaksut. Ongelman tunnistaa myös Claude Ouedraogo.

– Koulumaksu voi olla kymmenen euroa kuukaudessa, mikä on liikaa köyhille monilapsisille perheille.

Ouedraogon mukaan koulumaksujen poisto valtion kouluissa mahdollistaisi useampien lasten opintien.

– Toivomme viranomaisilta toimia, jotta koulu olisi ilmaista ja pakollista kaikille burkinalaisille lapsille.

Puolet lapsista ei käy koulua

Burkina Fason virallisten tilastojen valossa koulua käyneitä olisi noin 60–70 prosenttia kansasta.

– Tilastot ovat tilastoja, ja todellisuus on todellisuutta, Ouedraogo sanoo.

Hänen arvionsa mukaan todellinen luku voi olla lähempänä 50 prosenttia. Sakinatou on kuitenkin omaan tilanteeseensa tyytyväinen.

– Aloitan työt illalla puoli seitsemältä ja työskentelen yhteentoista asti. Saan palkkaa noin euron päivässä. Se on ihan hyvin. Pian valmistun ompelijaksi ja voin tienata enemmän.

_Lisää Länsi-Afrikan lapsityövoiman ahdingosta tämän illan Ajankohtaisessa kakkosessa kello 21 TV2:ss_a.