Postin työriita täysin jumissa – nyt kiistellään siitä, onko postinjakajilla työtä lakon aikana

Postinjakajien lähettäminen kotiin työpaikaltaan Espoossa ja Vantaalla kuumentaa tunteita Postin työriidassa. Työnantajan mukaan työtaisteluun ei ole näköpiirissä nopeaa ratkaisua.

talous
postinjakaja
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Neuvottelut Postin työriidan ratkaisemiseksi eivät ole tuottaneet tulosta. SAK:laiset Ilmailualan Unioni ja Merimies-Unioni ilmoittivat tiistaina omista tukitoimistaan, joilla ammattiliitot tukevat Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n jäseniä Postin työriidassa.

Palvelualojen työantajan Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan tukitoimet eivät ainakaan paranna neuvotteluilmapiiriä. Tukitoimet ovat Aarton mukaan ikäviä eivätkä ne ratkaise kiistaa. Neuvotteluissa eteenpäin pääseminen edellyttää Aarton mukaan asennemuutosta työntekijäpuolella.

– PAU kokee, että Postin kriisi ei edellytä heiltä mitään muutoksia työehtosopimuksiin, vaan elämää voitaisiin jatkaa kuten ennenkin, Aarto sanoi tiistaina ennen neuvotteluja.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen puolestaan uskoi, että kuljetusliittojen tukitoimilla on vielä vaikutusta jumissa oleviin neuvotteluihin.

– Ei tukitoimia pyydettäisi, jos ei uskottaisi, että niillä on myös vaikutusta, Nieminen sanoi.

Työriidan ilmapiiriä on kiristänyt postinjakajien lähettäminen kotiin kesken työpäivän Vantaalla ja Espoossa. Posti ilmoitti jo eilen jakajille, että kaikille ei ole lakon takia työtä tarjolla. Posti kertoi myös pidättävänsä palkan niiltä, joille ei ole työtä tehtäväksi.

– Kyse on työsopimuslain mukaisesta reagoinnista työntekijöiden lakkoon ja siltä osin täysin normaalista toiminnasta, Paltan Aarto sanoi.

PAU pitää työantajan väitteitä perättöminä ja katsoo, että postinjakajia on lähetetty kotiin ilman perusteita.

– Meillä on itse asiassa aika tarkka tieto ja valokuviakin, kuinka paljon siellä olisi työtä, Nieminen sanoi.

Neuvottelut kiistan ratkaisemiseksi ovat tiistain osalta ohi. Neuvotteluja jatketaan jälleen torstaina.