Haluatko välttyä sydänsuruilta? Apulaisprofessori: Ota rakkauden taidot haltuun

Sydämen särkymistä voi ehkäistä pitämällä parisuhteesta huolta. Aiemmat pettymykset saattavat saada ihmisen suojelemaan itseään uusilta sydänsäryiltä, jolloin hän ei kykene uuteen suhteeseen. Tällöin on tultava sinuiksi menneisyytensä kanssa.

ilmiöt
Kaksi henkilöä kävelevät käsi kädessä.
Hanna Lumme / Yle

Sydämen särkyminen on tunne, jonka mielellään välttäisi jos voisi. Mutta pystyykö sydämen särkymistä ehkäisemään ennalta muuten kuin lopettamalla parisuhteilun kokonaan?

Vastaus on kyllä, ainakin Satu Uusiautin mukaan. Hän on parisuhteita tutkinut kasvatustieteiden apulaisprofessori Lapin yliopistosta.

– Sydämen särkymistä pystyy ehkäisemään, jos on rakkauden taidot hallussa. Kannattaa kiinnittää huomiota vaikkapa siihen, millaisessa vuorovaikutuksessa on toiseen, kuinka osoittaa omaa rakkauttaan ja kuinka pitää huolta omasta parisuhteesta.

Kyynisyys voi estää uuden suhteen

Jos on aiemmin pettynyt parisuhteessa, voi pelätä sydämen särkymistä jo valmiiksi. Ihminen ei välttämättä edes kykene uuteen parisuhteeseen, koska ei halua kokea uutta pettymystä, Uusiautti sanoo. Kyynisyys voi tällöin muodostua suojakeinoksi.

Kustakin pariskunnasta riippuu, miten siinä lopulta käy.

Satu Uusiautti

– Avain kyynisyyden estämiseen on se, että pystyy käsittelemään aiemman eron syitä rehellisesti ja myöntämään myös omat virheensä. Usein molemmissa osapuolissa on syytä siihen, että ero on tullut, Uusiautti sanoo.

Eroon voi myös liittyä vihan ja katkeruuden tunteita, jotka pitäisi pystyä käsittelemään rakentavasti. Jos niistä ei pääse yli, voi muodostua näkymättömiä kahleita, jotka ilmenevät estymisenä tai toistuvina virheinä. Eroa käsitellessä itsensä arvostaminen ja terve itsetuntoa ovat ytimessä.

– Toisaalta ero voi tulla monikymmenvuotisenkin suhteen jälkeen. Silloin ei voi olettaa, että on heti avoin ja suhtautuu myönteisesti uusiin suhteisiin. Joillakin käsittely voi kestää pitkäänkin.

Yhteinen arki ratkaisee, miten suhteen käy

Uusiautin mukaan deittailuvaihe on parisuhteessa kriittinen. Silloin tutustutaan toiseen ja katsellaan, onko toinen tarpeeksi kiinnostava, että tunteet voisivat edetä syvemmälle ja muuttua rakkaudeksi.

Sydämen särkymistä pystyy ehkäisemään, jos on rakkauden taidot hallussa.

Satu Uusiautti

– Siinä mielessä se on varovaista ensihuumaa. Jos alkaa tuntua siltä, että toisen kanssa voisi olla syvällisemminkin, niin yhteinen arki ratkaisee, miten homma jatkuu. Se kertoo, onko suhteella käytännössä mahdollisuuksia edetä.

Vaikuttaakin siltä, että seurustelun syventämisen vaiheessa ei pysty varmuudella välttämään pettymystä.

– On paljon tutkimuksia siitä, miten käy eri tavoin syntyneille parisuhteille. Toisissa osapuolet ovat hurmaantuneet toisistaan tulisesti, toisissa rakkaus kehittyy hitaasti ystävyydestä. Näissä ei ole löytynyt eroa. Kustakin pariskunnasta riippuu, miten siinä lopulta käy.