Asiantuntija: Nato ei halua joutua vastahankaan Venäjän kanssa

Venäläiskoneen alasampumisesta on kerrottu kahta eri versiota, toteaa kapteeni Oscar Lassenius. Vaikutuksetkin olisivat noissa versioissa erilaiset.

Kotimaa
Oscar Lassenius
Oscar LasseniusYle

Venäläiskoneen alasampumisen seurauksia on toistaiseksi vaikea arvioida, sanoo kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että alasampumisesta on kerrottu kahta erilaista versiota.

Yhtäällä on Nato-maa Turkin, toisaalla Venäjän versio tapahtuneesta, Lassenius toteaa.

Turkkilaisen version mukaan venäläiskone olisi loukannut Turkin ilmatilaa ja konetta olisi moneen kertaan varoitettu.

– Tämän jälkeen olisi käytetty voimaa ja konetta olisi ammuttu. Kone olisi tippunut, ja lentäjät olisivat hypänneet ulos. Lentäjien kohtalosta on vielä epäselvyyttä, Lassenius sanoo.

– Sitten on tämä toinen näkemys, venäläinen versio, jossa todetaan, että kyseinen SU-24-kone on ammuttu alas ja koko kone olisi ollut Syyrian lentotilassa. Se olisi mahdollisesti ammuttu maasta alas.

Lasseniuksen mukaan kummallakin versiolla olisi erilaiset seuraukset.

Mikäli kone olisi ammuttu alas Turkin ilmatilassa ja ilmatilaa olisi loukattu ja jos konetta olisi selvästi varoitettu ja sen jälkeen käytetty voimaa, toiminta olisi ollut periaatteessa säännösten mukaista.

– Toiminta olisi ihan oikein siinä mielessä, että Turkki olisi nähnyt tarvetta puolustaa aluettaan.

Jos taas alasampuminen olisi tapahtunut Syyrian ilmatilassa, olisi ylitetty valtionraja ja voimaa olisi käytetty perusteitta.

– Silloin Venäjän suunnasta voitaisiin osoittaa, että kyseessä oli aggressio, nimenomaan Turkin suunnasta heitä vastaan, Lassenius arvioi.

"Lentäjien kohtalo on yksi avaintekijä"

Varmaa on, että tapahtuneesta on tulossa julkilausumia, niin sotilasliitto Naton kuin Venäjän suunnasta, Lassenius toteaa.

Hän ei usko, että sen enempää Nato kuin Venäjäkään haluaisi kärjistää tuoretta selkkausta.

Lassenius perustaa arvionsa siihen, että Venäjä operoi Syyriassa ja haluaa jatkaakin tuota operointia. Maa on myös pyrkinyt rakentamaan koalitiota ja lähestynyt länttä.

– Jos tämä eskaloitaisiin Venäjän toimesta, se toimisi osittain tätä tavoitetta vastaan.

Natolla puolestaan ei ole tarvetta aiheuttaa sellaista tilannetta, jossa jouduttaisiin vastahankaan Venäjän kanssa, Lassenius katsoo.

– Se, mikä ratkaisee tämän tilanteen, on se, mihin Nato-kokouksessa päädytään ja millainen Venäjän ulostulo on tässä asiassa. Se tapahtuu tämän illan aikana.

Keskeistä asiassa on myös lentäjien kohtalo – se, saadaanko heidät pelastettua vai kuolivatko he, kun kone ammuttiin alas, Lassenius sanoo.

– Heidän kohtalonsa on yksi avaintekijä. Tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä, miten lentäjien on käynyt.