Ruoka yhdistää kulttuurit toisiinsa – suomalaisuuteen tutustutaan arjen askareissa

Ulkomaalainen opiskelija ja kummiperhe tutustuvat toisiinsa normaalien arkitapahtumien parissa. Tarjolla ei ole erityistä eksotiikkaa, vaan tutustuminen tapahtuu puolin ja toisin ruoan parissa. Opiskelijat ovat halunneet päästä leipomaan pullaa.

Kotimaa
Pullia pellillä.
Eila Haikarainen / Yle

Oulun yliopiston piirissä on ollut ulkomaalaisten opiskelijoiden kummiperhetoimintaa jo pari vuosikymmentä, vuodesta 1995 lähtien.

Saara Kotajärven perhe on ollut kummina kymmenkunta kertaa. Opiskelijat ovat olleet hiukan yli 20-vuotiaita naisia ja miehiä.

– Jo opiskeluaikana olin kiinnostunut toimimaan ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa. 2000-luvun alussa näimme sattumalta ilmoituksen ja koko perhe innostui, Saara Kotajärvi kertoo ja lisää, että ensimmäinen opiskelija tuli Sloveniasta. Hieno kokemus innosti jatkamaan.

Ei valtaisia elämyksiä, vaan vaikkapa puolukassa käyntiä.

Saara Kotajärvi

Perheessä on ollut vieraita lisäksi Namibiasta, Ranskasta, Japanista, Kiinasta, Meksikosta ja Saksasta. Yhteydenpito on jatkunut vielä opiskelijoiden kotimaanhan paluun jälkeen.

– Tein mieheni kanssa parin viikon Interrail- reissun, jolloin vierailimme ranskalaisen Johanin luona. Hän odotti vaimonsa kanssa ensimmäistä lasta. Olimme heidän luonaan useamman vuorokauden. Samalla matkalla kävimme ensimmäisen kummiopiskelijamme luona Sloveniassa, Saara Kotajärvi selostaa.

Puolukoita ja pullaa

Saara Kotajärvi luonnehtii, että kummiperheellä on oivallinen mahdollisuus tutustua vieraan maan kulttuuriin ja lapsetkin innostuivat kielestä ja rohkaistuivat puhumaan sitä.

– Opiskelija ei asu perheessä. Hän pääsee perehtymään suomalaisuuteen arjen kautta. Ei valtaisia elämyksiä, vaan vaikkapa puolukassa käyntiä.

Suomalaisen pullan leipominen on pitänyt ehdottomasti opettaa.

Saara Kotajärvi

Ruoalla on tärkeä merkitys tuttavuutta tehtäessä. Kummiperhe tarjoilee suomaisia ruokia ja myös toisinpäin.

– Suomalaisen pullan leipominen on pitänyt ehdottomasti opettaa.

Ihan kaikkia perinneruokia, kuten oululaista rössypottua pöytään ei ole kannettu, sillä ulkomaalaisilla on pieni kynnys niiden maistamiseen.

– Opiskelija pääsee kätevästä perheeseen mukaan, kun yhdessä ryhdytään tekemään jotain.

Vastominen ei viehätä, mutta hiihto hurmasi

– Lapsiperheessä on tohinaa, joten he edesauttavat tutustumista, Saara Kotajärvi kertoo..

Suomalaisista perinteistä myöskään sauna ei ole ulkomaalaisia opiskelijoita erityisesti kiehtonut. Sen sijaan maastohiihto on hurmannut joitakin vieraita.

– Meillä on ihanat muistot namibialaisesta opiskelijasta, jolle ei löytynyt ihan tarkalleen sopivia varusteita, mutta hän oli sinnikäs. Hän pysyi noin metrin verran pystyssä, mutta laski kuitenkin kaltevaa mäkeä ja ihastui maastohiihtoon.