Tunnettu aktivisti vastustaa Särkänniemen delfiinien muuttoa toiseen delfinaarioon – ehdottaa eläkepäiviä Italiassa

Yhdysvaltalainen delfiiniaktivisti Richard O'Barry toivoo, että Tampereen Särkänniemen delfiinit pääsevät delfiinien vanhainkotiin Italiaan. O'Barry vaatii, että Suomi kieltää delfinaariot lailla.

luonto
Leevi ja Eevertti
Antti Eintola / Yle

Ne eivät edes tiedä, miltä elävä kala näyttää. Niillä ei ole aavistustakaan, mikä on vuorovesi tai miltä meri kuulostaa.

Richard O'Barry

Pitkän linjan yhdysvaltalainen delfiiniaktivisti Richard O'Barry oli innoissaan, kun kuuli uutisen Tampereen Särkänniemen delfinaarion sulkemisesta.

– Ensimmäiseksi tein takaperinvoltin sohvalla, yli seitsenkymppinen O'Barry sanoo Yle Uutisten haastattelussa Tampereella.

O’Barry vierailee Suomessa eläinsuojelujärjestöjen kutsumana ja puhuu delfiineistä sekä Tampereella että Helsingissä.

Nykyään tanskalaisessa pikkukylässä asuva O'Barry on kotoisin Floridasta, samasta paikasta kuin Särkänniemen delfiinit. 60-luvulla hän otti itsekin kiinni delfiinejä ja koulutti niitä esiintymään Miamissa. Samoista delfiineistä tuli myös suositun Flipper-televisiosarjan tähtiä.

70-luvulla O'Barry käänsi kelkkansa ja alkoi puhua delfiinien vangitsemista vastaan. Muutama vuosi sitten häntä kuvattiin Oscar-palkittuun dokumenttiin "The Cove – meren salaisuus", joka keskittyy Japanissa vuosittain toistuvaan delfiinien joukkoteurastukseen.

Delfiineille vanhainkoti Italiaan

Tampereen Särkänniemi selvittää parhaillaan, mihin delfiinit muuttavat Tampereelta. Särkänniemen mukaan delfiinien uusi koti on jokin toinen eurooppalainen delfinaario tai merieläinkohde. Delfiinien muutto on edessä keväällä 2016.

O'Barry vastustaa Särkänniemen suunnitelmaa siirtää delfiinit toiseen delfinaarioon.

– Se on huono ajatus, kun on olemassa vaihtoehto, O'Barry sanoo.

Tunnettu delfiini-aktivisti Ric O'Barry Tampereella.
Antti Palomaa / Yle

O'Barryn mukaan Italiassa olisi paikka, jonne Tampereen delfiinit voisivat mennä. Hän näyttää tabletiltaan kuvia Anconassa Koillis-Italiassa olevasta merenrantakohteesta. Jo nykyään siellä autetaan esimerkiksi pulaan joutuneita delfiinejä ja merikilpikonnia.

O'Barryn mielestä Anconaan voisi perustaa vankeudesta vapautettujen delfiinien vanhainkodin.

– Delfiinit pääsisivät ottamaan tuntumaa meren normaaliin käyttäytymiseen, virtauksiin ja vuoroveteen, O'Barry sanoo.

Paikka olisi ensimmäinen delfiinien turvapaikka maailmassa, ja O'Barryn mielestä se olisi juuri sopiva Tampereen neljälle delfiinille.

Särkänniemen delfiinejä ei voi vapauttaa

Vuosien mittaan O'Barry on myös vapauttanut vangittuja delfiinejä takaisin luontoon. Hän kertoo esimerkiksi Etelä-Koreassa uudelleen merielämään totutetuista kuudesta delfiinistä.

Särkänniemen delfiinejä ei voi takaisin mereen päästää. Kaksi niistä on liian vanhoja kestääkseen paluuta kotimaisemiinsa Floridaan. Toiset kaksi ovat syntyneet Tampereella, eivätkä tiedä mitään villistä luonnosta.

– Ne eivät edes tiedä, miltä elävä kala näyttää. Niillä ei ole aavistustakaan, mikä on niinkin yksinkertainen asia kuin vuorovesi, millaisia ovat merivirtaukset tai miltä meri kuulostaa, O'Barry sanoo.

– Eivätkä ne ole koskaan nähneet taivasta. Ne luulevat, että delfinaarion katto on taivas. Ne ovat friikkejä, jotka me olemme kehittäneet omaksi huviksemme, O'Barry jatkaa.

Suomesta delfiineille ystävällinen maa

Haastattelun aikana O'Barry muistelee 25 vuoden takaista vierailuaan Tampereelle. Silloin hän matkusti osoittamaan mieltä Särkänniemen delfinaariota vastaan.

Tuohon aikaan delfinaarion vastustaminen oli marginaali-ilmiö, ja nyt vuosien takainen mielenosoitus tuntuu O'Barrysta tuuleen huutamiselta.

Nykyään delfinaarioiden arvostelusta on tullut valtavirtaa ja sosiaalinen media levittää aktivistien viestit nopeasti ja laajalle.

O'Barry kertoo esimerkiksi aktivistien välittämistä suorista nettilähetyksistä, joissa kuvataan delfiinien joukkoteurastuksia Japanissa.

O'Barry suhtautuu toiveikkaasti siihen, miten suhtautuminen delfiineihin kehittyy Suomessa. Hän toivoo, että Suomeen saadaan eläinsuojelulaki, joka estää delfinaarioiden perustamisen. Hänen mielestään tämä tekisi Suomesta lopultakin delfiineille ystävällisen maan.