Ruotsi kiristää turvapaikkalainsäädäntöään – "Tekee kipeää, ettemme pysty vastaanottamaan hakijoita samalla tasolla"

Ruotsin hallitus on pitänyt iltapäivällä lehdistötilaisuuden, jossa se kertoi kiristävänsä turvapaikkalainsäädäntöä väliaikaisesti kolmeksi vuodeksi.

Ulkomaat
Stefan Löfven piti tiedotustilaisuuden Tukholmassa torstaina.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsi kiristää turvapaikkalainsäädäntöään huomattavasti, kertoo Ruotsin media. Se ottaa käyttöön määräaikaiset oleskeluluvat, ja ne koskevat jatkossa myös maahan saapuvia alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Vain jo maassa oleville alaikäisille turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille myönnetään pysyvät oleskeluluvat.

Ruotsi ottaa myös käyttöön alaikäisten turvapaikanhakijoiden iänmäärityksen lääketieteellisin keinoin. Lisäksi se aikoo kiristää perheen yhdistämistä koskevia sääntöjä. Ruotsin hallitus sanoo, että se harmonisoi Ruotsin turvapaikkalainsäädännön EU:n minimitasolle.

Hakijamäärät laskuun

Tavoitteena on saada maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä laskemaan. Ruotsi on ottanut vastaan 80 000 turvapaikanhakijaa parin viime kuukauden aikana. Se vastaa sataa koululuokallista ihmisiä viikossa, huomauttaa Ruotsin hallitus lehdistötilaisuudessaan.

– Tekee kipeää, että Ruotsi ei enää pysty vastaanottamaan turvapaikanhakijoita sillä korkealla tasolla, joka meillä on tähän mennessä ollut, sanoo pääministeri Stefan Löfven.

"EU:n yhteinen vastuu"

Ruotsi on aiemminkin vaatinut muita EU-maita kantamaan suuremman vastuun turvapaikanhakijoista. Se on hakenut EU:lta hätärahoitusta ja pyytänyt, että Ruotsiin saapuneita turvapaikanhakijoita sijoitettaisiin muihin EU-maihin.

– Minun ja hallituksen linja on koko ajan ollut, että ainoa kestävä ratkaisu on EU-maiden yhteinen ratkaisu, huomauttaa Löfven.

Hänen mielestään ratkaisussa on kuitenkin kestänyt liian pitkään. Löfven katsoo, että Ruotsin vastaanottojärjestelmä tarvitsee hengähdystauon. Turvapaikkalainsäädännön väliaikaiset kiristykset kestävät kolme vuotta.

Rajatarkastuksia kiristetään

Ruotsi aikoo myös tiukentaa rajatarkastuksia entisestään. Se otti väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön vajaat kaksi viikkoa sitten. Lauttamatkustajilta on vaadittu henkilöllisyystodistukset. Nyt henkilöllisyystarkastuksia laajennetaan bussi- ja junamatkustajiin.

Ruotsin hallitus kutsuu porvaripuolueet keskustelemaan maahanmuuttopolitiikan linjauksista. Maahanmuuttovirasto on ennustanut, että maahan saapuu jopa 190 000 hakijaa tänä vuonna.