Porin teatteri tulkitsee suomalaisen musiikin suurmiestä oudoissa tiloissa

Porin teatterin tuleva suurtuotanto, Olavi Virta -musikaali, esitetään teatterin remontin takia väistötiloissa Porin Promenadisalissa. Musikaali saa ensi-iltansa syyskuussa 2016.

teatteritaide
mies esittää Olavi Virtaa teatterin lavalla.
Yle Satakunta

Porin teatterin tuleva suurtuotanto, Olavi Virta -musikaali, esitetään väistötiloissa Porin Promenadisalissa. Vajaan vuodesta päästä ensi-iltansa saava musikaali joutuu evakkoon Porin teatterin remontin takia.

Vieraalla näyttämöllä tehtävä suurtuotanto on esimerkiksi lavastajalle iso haaste. Muun muassa varastotilojen kapasiteetti joutuu kovalle koetukselle.

– Kyllähän siellä on tilaa tehdä isoja rakenteita, mutta varastotila on valitettavasti hyvin rajallinen. Promenadisalissa on muita esityksiä näytösten välillä, ja joudumme sullomaan kaikki lavasteet varastoon aina esitysten jälkeen, kertoo Porin teatterin lavastaja Teemu Loikas.

Loikas kertoo, että lavastusta lähdetään tekemään yleensä "hulluista ideoista". Metodi on sama, vaikka näyttämö siirtyykin väistöitiloihin.

– Kyllähän se on uudenlainen haaste mennä tällaiseen konserttisaliin, jota ei ole teatteriksi suunniteltu. Toki paikassa on esimerkiksi oopperaa tehty, mutta itselle on edessä uusi tilanne. Mutta otetaan haaste reippaasti vastaan.

"Kaikki lähtee musiikista"

Olavi Virta -musikaalin on kirjoittanut Heikki Paavilainen, joka vierailee Porissa myös esityksen ohjaajana. Nuorta Olavi Virtaa näyttelevä Kim Willman sanoo, että Virran henkilöhahmon omaksuminen lähtee musiikista.

Tekijänä on hienoa, että pääsee musiikin lisäksi myös sukeltamaan Suomen lähihistoriaan.

nuorta Olavi Virtaa näyttelevä Kim Willman

– Tietysti Olavi Virran tuotanto on tuttu, mutta nyt siihen tulee perehtyä syvällisemmin. Tekijänä on hienoa, että pääsee musiikin lisäksi myös sukeltamaan Suomen lähihistoriaan, sanoo Willman.

Musikaalissa nähdään myös vanhempi versio Olavi Virrasta, jota tulkitsee Marko Honkanen. Ohjaaja Heikki Paavilaisen mukaan kahden Olavi Virta -hahmon välinen dialogi on yksi tarinaa eteenpäin kuljettavista voimista.

– Musikaalin edetessä nuorempi versio Virrasta joutuu kertomaan menneistä ajoista, kun vanhempi ei tahdo enää muistaa asioita, valottaa Paavilainen.