1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Irakilaisnainen kyllästyi vastaanottokeskukseen – palaa sairaan äitinsä luokse

Suomesta syyskuussa turvapaikkaa hakemaan tullut irakilainen nuori nainen, Walaah Ala-Hassan, on päättänyt palata kotimaahansa. Samaan lopputulokseen ovat päätyneet sadat muut irakilaiset.

Walaah Ala-Hassan

Iso osa syksyllä Suomeen tulleista irakilaisista turvapaikanhakijoista on viime viikkoina päättänyt lähteä takaisin Irakiin. Esimerkiksi syys-lokakuussa turvapaikkahakemuksen on perunut yli 700 irakilaista.

Maahanmuuttovirastostosta arvioidaan, että ilmeisesti irakilaisilla on ollut vääriä oletuksia Suomen turvapaikkapolitiikasta.

– Monella on ollut Suomeen tullessa kuva, että kaikki järjestyy nopeasti ja perheenyhdistäminenkin olisi helppoa. Monelle on voinut olla totuuden paljastuessa järkytys, kuinka kauan turvapaikkaprosessi kestää, Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari sanoo.

Passijonossa ruuhkaa

Irakin Helsingin suurlähetystössä Kulosaaressa onkin käynyt viime viikkoina kuhinaa, kun palaavat irakilaiset ovat jonottaneet väliaikaista passia, jolla he voivat matkustaa Suomesta pois.

Yksi passia jonottavista on Irakin Bagdadista kotoisin oleva Walaah Ala-Hassan. Hän tuli Suomeen, koska ajatteli saavansa täällä turvallisemman ja paremman elämän. Suomea ennen hän asui kaksi vuotta Turkissa.

– Ajattelin, että olisin voinut opiskella hammaslääketieteen opintoni täällä valmiiksi. Eurooppalainen tutkinto on aina hyvä. Bagdadissa opiskelu on tällä hetkellä vaikeaa, Ala-Hassan sanoo.

Hän haaveilee hammaslääkärin urasta Dubaissa.

– Nyt äitini on sairas Bagdadissa, joten palaan hänen luokseen. Hän tarvitsee minua. Lisäksi vastaanottokeskuksen olosuhteet Jyväskylässä olivat kamalat. Se ei ollut viihtyisä paikkaa, Ala-Hassan sanoo.