Posti-kiista laajentui satamiin, lentokoneisiin ja laivoihin

Postin lakot ovat jatkuneet viidettä päivää. Tukitoimistaan ovat ilmoittaneet Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Ilmailualan Unioni ja Suomen Merimies-Unioni.

talous
Deutsche Post DHL Groupin pääkonttorilla Vantaalla.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti eilen, että se tukee PAUn lakkoa lopettamalla ensi maanantaiaamusta lähtien Deutsche Post DHL Groupin lastien käsittelyn useissa satamissa.Markku Ulander / Lehtikuva

Postialaa koskeva työkiista on ehtinyt laajeta jo satamiin, lentokoneisiin ja laivoihin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kävi maanantaina keskusteluja muiden liittojen kanssa Posti-kiistaan liittyvistä mahdollisista tukitoimista. Keskusteluihin osallistui muitakin kuin kuljetusalan liittoja, ja odotettavissa oli, että useat liitot ilmoittaisivat piakkoin tukitoimistaan.

Postin lakot ovat jatkuneet tänään viidettä päivää. Lakon ensi vaihe koski sanomalehtien jakelua pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, mutta PAU on ilmoittanut monista muistakin uhkaavista lakoista.

Ensimmäisenä PAU:n työtaisteluihin liittyvistä tukitoimista tiedotti Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT. Maanantaisen tiedotteen mukaan AKT:n jäsenet Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa eivät käsittele kuriiriyhtiö DHL:n rahtia ensi viikon maanantaista alkaen.

Tänään tiistaina vastaavista tukitoimista ovat kertoneet Ilmailualan Unioni ja Suomen Merimies-Unioni.

Ilmailualan Unionin mukaan sen tukitoimet kohdistuvat lähtevän postin käsittelyyn lentoasemilla ja miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisillä postilennoilla. Toimet on määrä toteuttaa ensi maanantaina ja tiistaina, eikä niillä ole vaikutusta matkustajien, heidän matkatavaroidensa, rahdin eikä ulkomailta saapuvan postin liikkumiseen.

Merimies-Unionin eli SMU:n jäsenet eivät puolestaan aio ottaa DHL:n yksiköitä rahti- eivätkä matkustaja-aluksiin, yhteysaluksiin, lauttoihin, losseihin eivätkä muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin.

SMU:n tukitoimet alkavat maanantaiaamuna kello kuudelta. Ne ovat voimassa toistaiseksi.

Helle: Tilanne edelleen hankala

Tukitoimien lähtökohtana on kuljetusliittojen keskinäinen kaveria ei jätetä -periaate, AKT on perustellut (siirryt toiseen palveluun).

Posti-kiistaa on soviteltu tänäänkin valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Sovittelussa ei saavutettu ratkaisevaa edistystä ja tilanne on edelleen hankala, Helle kirjoitti iltapäivällä pikaviestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Palvelualojen työnantajan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto on sanonut, etteivät muiden liittojen tukitoimet ainakaan paranna neuvotteluilmapiiriä. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen taas on todennut, ettei tukitoimia pyydettäisi, jollei uskottaisi, että niillä on vaikutusta.

Minna Helteen mukaan sovittelua jatketaan ylihuomenna torstaina (siirryt toiseen palveluun) kello 13:lta.