Malttia ja maalaisjärkeä – Saksan resepti Venäjälle ja Turkille

Turkin F-16-hävittäjä pudotti venäläisen Su24-rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian välisellä rajaseudulla tiistaina aamupäivällä. Venäjä on kiistänyt koneen loukanneen Turkin ilmatilaa.

Ulkomaat
Saksan ulkoministeri Frank Steinmeier 24. marraskuuta 2015.
Saksan ulkoministeri Frank Steinmeier.Kay Nietfeld / EPA

Saksa kehottaa Venäjää ja Turkkia osoittamaan malttia ja maalaisjärkeä tämänpäiväisten tapahtumien jälkeen. Turkin hävittäjä pudotti venäläisen rynnäkkökoneen Syyrian vastaisella raja-alueella tiistain aamupäivällä. Turkin mukaan kone loukkasi sen ilmatilaa.

– Tämä voi merkitä meille paitsi takaiskua, mutta juuri saavuttamamme valonhäivähdyksen tuhoutumista, sanoi ulkoministeri Frank Steinmeier.

– Toivon, että maltti ja terve järki vallitsevat molemmissa pääkaupungeissa [Moskovassa ja Ankarassa], jotta voimme jatkaa Wienin neuvotteluissa sovitulla tiellä.

Syyrian tilannetta puitiin 17 eri maan kesken Wienin neuvotteluissa viikko sitten lauantaina. Siellä sovittiin, että suurvallat yrittävät saada todelliset Syyrian-rauhanneuvottelut käyntiin lähiviikkoina. Steinmeier toivoo rauhanneuvottelujen jatkuvan.

Britannian pääministeri David Cameron on kehottanut Venäjää ja Turkkia suoraan vuoropuheluun, jotta vastaavat tapaukset voitaisiin välttää jatkossa. Britannia on pitänyt venäläiskoneen pudottamista erittäin vakavana tapauksena.

Lähteet: AFP, Reuters,