1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat: Valistus on paras keino turvapaikanhakijoiden häirintätapausten vähentämiseksi

Häirintätapauksissa voi olla kyse myös kulttuurieroista. Sen sijaan raiskaaminen on rikos, eikä sitä voi sekoittaa kulttuurien välisiin väärinymmärryksiin.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksen pihalla.
Markku Ulander / Lehtikuva

Yle kertoi tiistaina poliisin olevan huolissaan turvapaikanhakijoiden harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä. Turvapaikanhakijoiden kanssa toimivien mukaan valistuksen lisääminen olisi paras keino tällaisten tilanteiden välttämiseksi. Poliisin mukaan häirintätapauksissa on usein kyse kulttuurieroista eli esimerkiksi naisen puheet tai käytös voidaan tulkita väärin.

Muun muassa Väestöliiton edustajat ovat järjestäneet tänä syksynä turvapaikanhakijoille koulutustilaisuuksia, joissa on kerrottu suomalaisista suhde- ja seksuaalikäsityksistä sekä lainsäädännöstä. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua tänä syksynä nopeasti, on tiedon jakaminen koettu tarpeelliseksi.

Suomeen on tullut paljon turvapaikanhakijoita muun muassa Irakista tai Afganistanista, joissa naisten ja miesten välinen kanssakäyminen on Suomea rajoitetumpaa. Tavat, joilla joissakin Lähi-idän maissa osoitetaan kiinnostusta läheiseen kanssakäymiseen, voivat poiketa suomalaisista tavoista. Irakista tullut voi esimerkiksi tulkita kiinnostuksen osoituksena sen, että vastakkaista sukupuolta edustava henkilö tulee juttelemaan estottomasti.

– Lähi-idässä mies saattaa esimerkiksi seurata ihastustaan selvittääkseen, missä hän asuu tai käy koulua. Heille se on kiinnostuksen osoitus, mutta täällä Suomessa sitä pidetään tietenkin uhkaavana, Väestöliiton monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi kuvailee mahdollisia väärinymmärrystilanteita.

Zandkarimin mukaan koulutuksissa yritetäänkin selittää kansankielellä suomalaisia käsityksiä miesten ja naisten välisestä kanssakäymisestä.

– Suomessa ollaan joskus liiankin varovaisia sanomaan asioista. Kun me olemme selittäneet näitä juttuja, niin kukaan ei ole pahastunut, vaan he päinvastoin haluavat kuulla, miten täällä Suomessa pitää toimia.

Suomen irakilaisten järjestö toivoo lisää valistusta

Myös Suomen irakilaisen kulttuurifoorumin puheenjohtaja Haider al-Hello kertoo olevansa huolestunut väärinkäsitysten ja häirinnän mahdollisuudesta. Foorumi on pitkin syksyä järjestänyt toimintaa, jolla turvapaikanhakijoita yritetään auttaa sopeutumaan Suomeen. Valistustyötä tehdään myös suomalaisista suhdekäsityksistä. Al-Hello kertoo heidän käyvän tällaisia keskusteluita turvapaikanhakijoiden kanssa "lähes päivittäin".

– Minulta on esimerkiksi tultu kysymään, voiko suomalaisnaisen vanhemmilta mennä pyytämään hänen kättään. Me selitämme sitten tietenkin, etteivät asiat mene Suomessa niin.

Al-Hello selittää, että esimerkiksi hymyily tai avoimesti juttelu vastakkaisen sukupuolen taholta voidaan irakilaisessa kulttuurissa tulkita kiinnostuksen osoitukseksi. Al-Hellon mukaan tiedon tarjoaminen olisi tärkein keino häirinnän vähentämiseksi.

– Väärinymmärrykset johtuvat usein siitä, että näillä nuorilla ei ole kokemusta muista kulttuureista. Siksi olisi tärkeää valistaa sekä suomalaisia nuoria että turvapaikanhakijoita kulttuurieroista. Pitää selittää todella, millaista on suomalainen kulttuuri, ja mikä on naisen asema siinä.

Turvapaikanhakijat ovat luonnollisesti kirjava joukko. Samasta maastakin tulevien käsitykset seksuaalisuudesta voivat vaihdella paljon esimerkiksi kotiseudun, uskonnollisuuden tai koulutustason mukaan.

– Toiset ymmärtävät asiat paremmin tai ne ovat heille itsestäänselvyyksiä, kun selitämme esimerkiksi naisen roolista suomalaisessa yhteiskunnassa. Toiset ovat yllättyneempiä, al-Hello sanoo.

Raiskaukset ovat väkivaltarikollisuutta, eivät väärinymmärrystä

Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikön Minna Säävälän mukaan turvapaikanhakijoilta tulee joskus jopa hätääntyneitäkin kysymyksiä siitä, miten Suomessa voi toimia. Kysellään esimerkiksi, miten kiinnostusta on soveliasta ilmaista.

Ylen haastatteleman poliisin mukaan häirintää on tapahtunut esimerkiksi ravintoloissa tai niiden läheisyydessä. Myös Säävälän mukaan suomalaisen välillä estottoman baarikulttuurin tulkitseminen voi olla haastavaa muualta tulleelle.

– Tyttö saattaa tulla istumaan vaikka syliin, mutta se ei tarkoita, että hän välttämättä haluaisi sitten mitään enempää. Se voi hämmentää, Säävälä sanoo.

Säävälä korostaa, että Kempeleessä tapahtuneen raiskaustapausten kaltaiset teot ovat väkivaltarikollisuutta. Niitä ei pidä sekoittaa kulttuurisiin väärinymmärryksiin.

– Ne ovat rikollisuutta, eikä suurin osa ihmisistä tee tuollaisia tekoja, hän sanoo.

Vastaanottokeskuksissa tehdään jo valistustyötä – materiaaleja valmisteilla lisää

Vastaanottokeskuksissa tehdään toki jo nyt valistustyötä suomalaisesta kulttuurista. Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskuksissa on tarjolla muun muassa suomalaisen kulttuurin piirteistä valistavaa materiaalia. Niissä käsitellään myös käsityksiä parisuhteesta ja seksuaalisuudesta.

– Vastaanottokeskusten arkeen kuuluu valistaminen suomalaisesta kulttuurista sekä laeista. Tätä työtä tekevät muun muassa ohjaajat. Myös poliisi kiertää vastaanottokeskuksissa kertomassa Suomen laeista, Maahanmuuttoviraston viestintäsuunnittelija Mikko Hatinen sanoo.

Suomeen on saapunut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita, mikä on tuonut valistustyölle omat haasteensa. Maahanmuuttovirastolla on valmisteilla videomateriaaleja, joilla viestiä on helpompi viedä laajemmallekin joukolle.

– Materiaaleja on tätä varten tehty eli kyllä sille on ollut oma tarpeensa, Hatinen sanoo.

Lue seuraavaksi