AP: Turkin mukaan ilmatilaa loukkasi kaksi konetta

Turkin mukaan kaksi konetta loukkasi sen ilmatilaa, ennen kuin turkkilainen hävittäjä ampui toisen niistä alas. Ilmatilaloukkaus kesti vain vajaat 20 sekuntia.

Ulkomaat

Uutistoimisto AP:n haltuunsa saaman Turkin YK:lle tiistain välikohtauksesta lähettämän kirjallisen selonteon mukaan alasammuttu kone ei huomioinut sille annettuja varoituksia. Turkki sanoi, että konetta varoitettiin 10 kertaa. Yhdysvallat on vahvistanut tämän sanoen, että se kuuli kaiken välikohtauksen aikana käydyn viestiliikenteen.

Venäjän mukaan venäläiskone oli Syyrian ilmatilassa, eikä siihen yritetty ottaa yhteyttä ennen kuin se ammuttiin alas ohjuksella.

Alas ammuttu kone putosi Syyrian puolelle neljän kilometrin päähän rajasta.

Turkin YK-lähettilään Halit Cevikin YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille ja turvallisuusneuvostolle lähettämässä kirjeessä sanotaan AP:n mukaan, että "kaksi SU-24-konetta, joiden kansallisuutta ei tunnistettu", lähestyi Turkin ilmatilaa Yayladagi-Hatayn alueella.

Ilmatilaloukkaus kesti vain sekunteja

Kirjeen mukaan molemmat vajaan kuuden kilometrin korkeudessa lentäneet koneet loukkasivat Turkin ilmatilaa parin kilometrin syvyydeltä 17 sekunnin ajan.

– Toinen kone poistui Turkin ilmatilasta loukattuaan sitä. Alueella partioinut turkkilainen F-16-hävittäjä ampui toista konetta voimankäyttösääntöjen mukaisesti sen ollessa Turkin ilmatilassa, kirjeessä sanottiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että venäläiskoneen alasampuminen tapahtui voimankäyttösääntöjen mukaisesti, eikä Turkki suhtaudu vihamielisesti Venäjään tai mihin muuhunkaan valtioon.

Erdoğan sanoi, että Turkin rauhallinen suhtautuminen Syyrian ja Turkin rajalla on estänyt vielä pahempienkin välikohtausten tapahtumisen.

Venäjän puolustusministeriö on katkaissut sotilaallisen yhteistyön Turkin kanssa välikohtauksen vuoksi. Venäjä aikoo myös lähettää Syyrian edustalle laivastonsa risteilijän.

Lähteet: Tass, AP, Reuters