Turkki pudotti venäläisen rynnäkkökoneen – Tämä tiedetään tapahtumista tiistai-iltana

Turkin mukaan kone oli Turkin ilmatilassa, Venäjän mukaan Syyrian ilmatilassa. Tiedot lentäjien kohtalosta ovat ristiriitaisia.

Ulkomaat
Videokuvassa nähdään venäläisen rynnäkkökoneen syöksyvän maahan.
HaberTurk TV -kanavan välittämässä kuvassa nähdään venäläisen rynnäkkökoneen syöksyvän maahan.HaberTurk TV -kanava / EPA

1. Turkin F-16-hävittäjä pudotti venäläisen Su24-rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian välisellä rajaseudulla tiistaina aamupäivällä. Turkin mukaan kone loukkasi sen ilmatilaa, ja konetta varoitettiin viiden minuutin aikana kymmenen kertaa, ennen kuin Turkin hävittäjä avasi tulen.

Myöhemmin uutistoimisto AP kertoi, että Turkin YK:lle lähettämässä kirjeessä sanottiin, että koneita oli kaksi.

2. Venäjä kiistää koneen loukanneen Turkin ilmatilaa. Venäjän presidentti Vladimir Putinin mielestä koneen pudotus oli Turkilta selkäänpuukotus. Hän syyttää Turkkia terroristien rikoskumppaniksi.

Venäjän mukaan koneeseen ei yritetty ottaa yhteyttä ennen sen alasampumista.

3. Tiedot koneen lentäjien kohtalosta vaihtelevat. Uutistoimisto Reutersin mukaan Syyrian kapinalliset ovat ampuneet molemmat lentäjät heittoistuimiin. AFP kertoi aiemmin, että toinen lentäjä olisi ammuttu ja toinen kateissa. Turkin viranomaiset uskovat lentäjien olevan elossa. Venäjä on vahvistanut, että toinen lentäjistä on kuollut ja lisäksi on kuollut yksi sotilas lentäjien etsintäoperaatiossa.

4. Sekä Turkin että Yhdysvaltain mukaan ilmatilan loukkaus kesti vain sekunteja.

5. Britannian, Saksan ja Yhdysvaltain johtajat ovat kehottaneet osapuolia malttiin. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Turkilla on oikeus puolustaa aluettaan.

6. Sotilasliitto Naton 28 jäsenmaata kokoontuivat tiistai-iltana ylimääräiseen kokoukseen Turkin ja Syyrian välisen rajan tapahtumien vuoksi. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvistaa, että alasammuttu venäläiskone oli loukannut Turkin ilmatilaa, ennen kuin Turkki ampui sen alas. Stoltenberg vakuuttaa sotilasliiton tukevan Turkkia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass