1. yle.fi
  2. Uutiset

Antonio Costa Portugalin pääministeriksi

Portugalin sosialistisen puolueen puheenjohtaja Antonio Costa on nimitetty maan uudeksi pääministeriksi. Costa aloittaa välittömästi hallituksen muodostamisen.

Ulkomaat
António Costa vilkuttaa kannattajilleen. Taustalla kyltti julistaa luottamuksen aikaa.
António Costa vaaliviikon tilaisuudessa Lissabonissa.Andre Kosters / EPA

Portugalin presidentti Anibal Cavaco Silva päätti parin viikon jakson epätietoisuutta maan tulevaisuudesta, kun hän nimitti sosialistisen puolueen puheenjohtajan Antonio Costan pääministeriksi.

Portugali joutui umpikujaan lokakuun parlamenttivaalien jälkeen. Maata hallinnut keskustaoikeistolainen liittouma sai äänistä lähes 40 prosenttia, mutta se riittänyt enemmistöön maan 230-paikkaisessa parlamentissa. Sosialistit kokosivat parlamenttivaaleissa runsaat 30 prosenttia äänistä.

Uusi pulma tuli eteen parisen viikkoa sitten, kun voimansa yhdistänyt vasemmisto ei kannattanut vähemmistöhallituksen ohjelmaa. Sen seurauksena konservatiivinen vähemmistöhallitus joutui eroamaan.

Lissabonin entinen pormestari 54-vuotias Costa kokoaa uutta hallitusta säästötoimia vastustavasta liittoumasta, johon kuuluvat sosialistit, kommunistit ja radikaalinen vasemmistoblokki.

Liittoumalla on 122 paikkaa parlamentissa.

Costan kokoamaa hallitusta odottavat työntäyteiset ajat. Portugali on pahasti velkaantunut ja työttömyys on edelleenkin korkealla. Maa on pääsemässä pikku hiljaa jaloilleen syvimmästä taantumasta. Portugalin budjettivaje on EU:n arvion mukaan laskenut 2010 jälkeen viidessä vuodessa yli 10 prosentista noin kolmeen prosenttiin. Työttömyys, joka suurimmillaan liikkui 17 prosentissa, on saatu painumaan lähelle 12 prosenttia.

Aikaisempi hallitus teki rajuja menoleikkauksia palkkoihin, eläkkeisiin ja julkisiin palveluihin, joita oli ajoitettu myös seuraavan neljän vuoden jaksolle. Kulukuuri alkoi 2011 EU:n 78 miljardin euron tukipaketin vastineena.

Costa totesi, kuinka Portugalin täytyy sietää maalle annettuja kansainvälisiä velvoitteita kuten euroalueelta annettuja ohjeita menojen tarkkailussa, mutta hän haluaa keventää leikkauksia.

Lähteet: AFP,AP

Lue seuraavaksi