Pariisin terroristit suunnittelivat uusia iskuja, Saint-Denis'n asunnon omistajalle syytteet

Saint-Denis’n asunnon terroristeille vuokrannutta miestä syytetään Ranskassa terrorismiin liittyvistä rikoksista. Pariisin syyttäjä kertoi tiistaina myös, että iskujen pääsuunnittelijana pidetty Abdelhamid Abaaoud palasi Pariisin keskustaan iskujen ollessa käynnissä.

Ulkomaat
Tutkija Saint Denisissä Pariisissa asunnossa, johon poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön.
Tutkija Saint Denisissä Pariisissa asunnossa, johon poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön.Joel Saget / AFP

Pariisin syyttäjäviranomaiset ovat nostaneet syytteet Saint-Denis’n kaupunginosassa sijainneen asunnon omistajaa vastaan. Häntä syytetään osallistumisesta terrorismiin liittyvään salaliittoon sekä räjähteiden ja aseiden hallussapidosta osana terrorismisuunnitelmaa.

Mies antoi asunnon Pariisin iskujen pääsuunnittelijana pidetyn Abdelhamid Abaaoudin, tämän serkun Hasna Aitboulahcenin ja kolmannen tuntemattoman miehen käyttöön. Kaikki kolme kuolivat tulitaistelussa ja räjähdyksissä, kun poliisi hyökkäsi asuntoon ja piiritti sitä tuntien ajan muutama päivä Pariisin iskujen jälkeen.

Pariisin syytäjän Francois Molinsin mukaan Abaaoud palasi terrori-iskujen ollessa käynnissä niiden tapahtumapaikkojen lähettyville. Molinsin mukaan Abaaoud ajoi metrolla takaisin Pariisin keskustaan ja puhelin, jota hänen uskotaan käyttäneen, paikannettiin kaupunginosiin, joissa iskut tapahtuivat.

Paikannustietojen mukaan hän olisi ollut myös Bataclanin konserttisalin läheisyydessä hyökkäysten ollessa edelleen käynnissä.

Suunnittelivat uusia iskuja seuraavalle viikolle

Molinsin mukaan Abaaoud ja hänen rikoskumppaninsa, joka kuoli Saint-Denis’n asunnossa, suunnittelivat iskevänsä La Défensen bisneskeskustaan Pariisissa iskuja seuranneella viikolla.

Toista asunnossa kuollutta miestä ei vielä ole tunnistettu, mutta hän on mahdollisesti todistajien näkemä kolmas hyökkääjä, joka tulitti kahviloita ja terasseja tappaen kymmeniä Pariisin iskujen aikana.

Hasna Aitboulahcen auttoi järjestämään Saint-Denis’n asunnon ja syyttäjän mukaan hän oli täysin selvillä serkkunsa toiminnasta.

Pariisista löytynyt räjähdevyö samanlainen kuin iskuissa

Saint-Denis'n asunnon omistaja pidätettiin vähän piirityksen jälkeen. Hän on sanonut, ettei hän tiennyt keitä asunnossa olleet olivat.

– Ystävä pyysi minua majoittamaan pari tuttavaansa pariksi päiväksi. Sanoin, ettei minulla ole nukkumapaikkoja, mutta hänen mukaansa se ei haitannut. Minua pyydettiin tekemään palvelus ja minä tein palveluksen. En tiennyt, että he olivat terroristeja, mies sanoi.

Pariisin syyttäjän Francois Molinsin mukaan mies ei voinut olla tietämättä, että hän auttoi terroristeja. Molins kertoi Pariisin iskujen tutkinnan etenemisestä lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Molins kertoi myös, että maanantaina Pariisista löytynyt räjähdevyö oli täsmälleen samalla tavalla valmistettu kuin iskuissakin käytetyt räjähdevyöt.

Saksassa etsittiin terroriepäiltyä

Saksan poliisi käynnisti puolestaan tiistaina laajan etsintäoperaation, kun se oli saanut vihjeen, että karkuteillä olevaa terroristia Salah Abdeslamia muistuttava mies olisi nähty Hannoverin länsipuolella Saksan luoteisosassa.

Poliisin mukaan laajan tutkinnan jälkeen epäilystä ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa. Poliisin mukaan he eivät ole löytäneet mitään viitettä siitä, että Abdeslam olisi alueella.

Lähteet: Reuters, AFP