Yhdysvaltojen ilmastopolitiikka – eteenpäin presidentin arvovallalla

Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvallat on pyrkinyt johtamaan ilmastopolitiikkaa omalla esimerkillään. Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi hänen toisen presidenttikautensa suurista lupauksista, joka on myös tuottanut tulosta.

Yle maailmalla
Obama ja Xi Jinping
Presidentit Obama ja Xi Jinping kertoivat marraskuussa 2014 maidensa päätötavoitteista yhteisessä tiedotustilaisuudessa PekingissäHow Hwee Young / Epa

Presidentti Obama on kiertänyt ympäri maailmaa taivuttelemassa johtajia mukaan muutokseen. Yksi suurimmista saavutuksista oli sopimus Kiinan kanssa syksyllä 2014. Tuolloin Kiinan presidentti Xi Jinping vakuutti Obaman rinnalla hymyillen, että Kiina pyrkii saamaan tämän maailman suurimman saastuttajan hiilidioksidipäästöt laskuun vuoden 2030 tienoilla.

Tämä on ollut täyskäännös Obaman edeltäjän George Bushin ilmastopolitiikkaan. Bush veti Yhdysvallat pois Kioton ilmastopöytäkirjasta heti virkakautensa alkajaisiksi.

Ympäristövirasto kotimaan politiikan työkaluna

Presidentti Barack Obama ja ympäristövirasto EPA julkistivat elokuun alussa tänä vuonna kattavan ilmastosuunnitelman, Clean Power Planin (siirryt toiseen palveluun).

Sen tavoitteena on leikata voimaloiden hiilidioksidipäästöjä kolmanneksella vuoden 2005 tasosta tulevien 15 vuoden aikana.

Ohjelma etenee presidentin omilla valtuuksilla, sillä republikaanien hallitsemassa kongressissa vastustus on suurta. Hanke asettaa osavaltioille päästötavoitteet, joihin ne voivat pyrkiä parhaaksi katsomillaan keinoilla.

Obaman hallinto perustelee ohjelmaa muun muassa terveyssyillä, kotitalouksien rahansäästöillä ja lupauksilla uusista työpaikoista.

Yhdysvalloissa energiasta tuotetaan hiilellä 40 prosenttia. Hiilen osuus tuotannosta pitäisi saada laskemaan 27 prosenttiin, vuoteen 2030 mennessä.

Yhdysvalloissa hiiltä tuotetaan maan 50:stä osavaltiosta joka toisessa. Suurtuottajat, kuten Wyoming ja Länsi-Virginia ja tietenkin republikaaniset osavaltiot, vastustivat heti leikkauksia. Ne pelkäävät työpaikkojen menetystä ja energian hinnan nousua.

Vastustajat uhkaavat viedä ympäristövirasto EPA:n oikeuteen, sillä he katsovat presidentin ylittäneen valtuutensa.

Öljyputkihankkeen torjuminen suuri myönnytys

Vuosien kädenväännön jälkeen presidentti Obama kaatoi marraskuun alussa kiistellyn Keystone XL -öljyputkihankkeen. Putki olisi johtanut öljyä Länsi-Kanadan parjatuilta öljyhiekkakentiltä Texasin jalostamoihin, ja siitä oli tullut ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun symboli.

Obama perusteli ratkaisua sillä, ettei putkella olisi ollut niin suurta energiataloudellista tai työpaikkoja lisäävää merkitystä kuin kannattajat väittivät.

– Rakentaminen johtaisi maailman likaisimman energian tuotantoon. Yhdysvallat ei voi ennen Pariisin ilmastokokousta antaa tällaista viestiä, sanoi Obama vedoten Yhdysvaltain esimerkin voimaan.

Yritykset vauhdilla talkoisiin

Yhdysvaltalaiset yritykset alkavat pikkuhiljaa myöntää ilmastonmuutoksen olemassaolon ja ottaa sen hillitsemisen huomioon suunnitelmissaan. tukea siihen vaikuttavia hankkeita,

– Yritysten toiminta perustuu tosiasioihin, ei ideologiaan. Tietoa on paljon saatavilla, sanoi Yhdysvaltain ilmastolähettiläs Todd Stern, viikko ennen Pariisin ilmastokokousta.

Jo 81 suurta amerikkalaistyritystä on sitoutunut Valkoisen talon lanseeraamaan Yritykset ilmastonmuutoksen puolesta -ohjelmaan.

Joukossa ovat muun muassa Bank of America, Intel, McDonalds, Unilever, Coca-Cola ja Walt Disney Corporation. Ne ovat luvanneet leikata kymmenillä prosenteilla yritystensä hiilidioksidipäästöjä. Apple sanoo siirtyvänsä Yhdysvaltain toiminnassaan täysin uusiutuvan energian käyttöön.

Muutos suuryritysten toiminnassa on huikea ja se on tapahtunut lyhyessä ajassa. Niillä on pelissä oma imagonsa.

Obaman kahdet kasvot

Keystone XL -öljyputkihankkeen kaataminen perustui paljolti siihen, että Yhdysvallat on tullut öljyntuotannossaan lähes omavaraiseksi liuskeöljyn- ja kaasun tuottamisen ansiosta. Menetelmä on ympäristölle hyvin raskas ja kuluttaa paljon vettä.

Presidentti Obama on osannut toimia suuryritysten keinoilla ja hänellä on ollut myös onni matkassaan. Elokuussa 2015 Obama antoi Royal Dutch Shellille öljynporausluvat Tšuktšimerelle, Alaskan rannikolle. Obama perusteli porauslupia sillä, että kyse on "väliaikaisesta, siirtymäkauden ratkaisusta".

Hyvin pian Shell kuitenkin vetäytyi hankkeesta, koska porausten aloittaminen öljyn nykyisillä hinnoilla ei ole kannattavaa. Hyvää tuuria Obaman ilmastopolitiikan kannalta jälleen!

Vaikka Yhdysvallat vähentää omaa hiilenkulutustaan, se myy vuosittain noin 15 miljoonaa tonnia hiiltä ulkomaille. Investoinnit hiilikaivoksiin Montanassa ja Wyomingissa vaikuttavat siltä, etteivät hiilityöpaikat lähivuosikymmeninä vaarannu.