Yrittäjät: Rajakauppakeskus piristäisi Sallan elinkeinoelämää

Sallassa yrittäjät elättelevät yhä venäläismatkailuun tukeutuvan rajakauppakeskuksen rakentamista. Laplandia Center -hanketta ei ole haudattu, vaikka venäläisten virta Sallasta Suomeen on hiipunut ruplan huonon kurssin vuoksi.

Salla
kauppias Tauno Luukinen
Sallan yrittäjillä on selkeä näkemys kirkonkylälle suunnitellun rajakauppakeskuksen rakennuspaikasta, sanoo puheenjohtaja, kauppias Tauno Luukinen. Se on vanhan liikekeskuksen yhteydessä Sallatunturille vievän tien varressa.Jorma Korhonen

Kuusi miljoonaa euroa maksava rajakauppakeskus odottaa investoijia, sanoo Sallan yrittäjien puheenjohtaja Tauno Luukinen. Uusia yrittäjiä tarvitaan Sallassa muutenkin. Vanhat eläköityvät ja lopettavat.

Luukisen mukaan tilanne on kuitenkin muuttunut sitten kauppakeskusajatuksen syntymisen. Venäläisliikenne Sallassa ei ole kasvanut odotetulla tavalla. Se on jopa hurjasti hiipunut kahden-kolmen vuoden takaisesta vauhdistaan.

– Senhän me tiedämme, mistä se johtuu. Ruplan kurssi ei suosi euromatkailua, hän sanoo.

Venäläiset vauhdittivat...

Ajatus rajakauppakeskuksen rakentamisesta lähti liikkeelle ison innostuksen vallassa kolme vuotta sitten. Se lanseerattiin julkisuuteen eräässä arvokkaassa lähialueyhteistyön seminaarissa.

Hanketta vauhditti samaan aikaan virkistynyt rajaliikenne Venäjältä Suomeen ja Lappiin. Kelloselän raja-aseman kautta venäläisiä virtasi ihan solkenaan lännen kamaralle; kuka tuli lyhyelle ja kuka pitemmälle ostosmatkalle. Paljon heitä kuitenkin tuli! Tuli myös rahaa.

...mutta ajoivat Sallan ohi

Mutta mikä ikävää, venäläiset eivät pysähtyneetkään Sallaan, vaan ajoivat ohi – ajoivat ohi Kemijärvenkin kohti Rovaniemeä ja Oulua. Ja kauemmaskin.

Sallasta tuli paljolti venäläisten ohikulkupaikka ja se tietysti kauppiaitakin harmitti, kun kassakoneet eivät kilisseet siinä määrin, kuin niiden luultiin ja haluttiin kilisevän. Ennustus jonkin uuden ja suuren aikakauden alkamisesta ei pitänytkään paikkaansa. Se ei toteutunut.

Avuksi otettiin Laplandia Center

Jotakin oli tehtävä, jotta tuo ohikulkuliikenne katkeaisi ja venäläiset pysähtyisivät Sallaan. Syntyi ajatus rajakauppakeskuksesta Laplandia Centeristä! Josko se suuri ja nykyaikainen ostoskeskus heti rajan lähellä pysäyttäisi itämaan kulkijat ja muutkin.

Hanke polkaistiin liikkeelle ja kunta tarjosi kauppakeskukselle kahtakin rakennuspaikkaa; ensimmäisen Savukoskentien varressa huoltoasemien suunnalla ja toisen Sallatunurille vievän tien varressa, Kansantalon nurkilla. Kunnan liiketontteja kumpikin.

Vanhan liikekeskuksen yhteyteen

Sallan yrittäjien mielestä jälkimmäinen vaihtoehto on parempi. Muu paikka ei heille oikeastaan kelpaakaan.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tauno Luukinen sanoo, että vanhan liikekeskuksen yhteydessä kauppakeskus saa parhaimman mahdollisuuden; se hyötyy vanhoista kaupoista ja vanhat siitä. Siitä edestä virtaa väkeä myös Sallatunturille, kunnan keskeiselle vieraspaikalle.

Luukinen ei halua, että Sallassa toistetaan sama virhe, joka on tehty Kuusamossa. Hän sanoo, että siellä vanha liikekeskus kärsii kauemmaksi rakennetusta uudesta kauppakeskuksesta.

Kuuden miljoonan euron investointi

Sallan rajakauppakeskusta kehitellään EU-projektina, mutta varsinaisen rahoittamisen ja rakentamisen hoitaisi perusteilla oleva kiinteistöyhtiö.

Rajakauppakeskus Laplandia Centeriä on suunniteltu rakennettavaksi vaiheittain. Ensimmäinen vaihe olisi kolmannes koko rakennuksesta, eli noin 2 500 neliötä.