Postilakko laajenee Jyväskylään

Viime torstaina alkaneet Postin lakot päättyvät pääkaupunkiseudulla vuorokauden vaihteessa, mutta sen sijaan lakko siirtyy sisäiseen Suomeen. Jyväskylässä lakkoon menee lajitteluterminaalin sekä keskustan ja sen lähialueiden jakelutoimipaikkojen henkilöstö.

lakot
Posti lakkauttaa toisen Keski-Suomen myymälöistään. Lakkautettava myymälä sijaitsee Jyväskylän Seppälässä.
Posti lakkauttaa toisen Keski-Suomen myymälöistään. Lakkautettava myymälä sijaitsee Jyväskylän Seppälässä. Ere Ek / Yle

Postilakko laajenee tänäiltana kello 22 Jyväskylään. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja työnantajaa edustava Palta eivät ole päässeet sopuun työehtoriidassa.

Jyväskylän lisäksi työt seisahtuvat Kuopiossa, Tampereella ja Seinäjoella.

– Kun pääkaupunkiseudun lakko päättyy, paljon printtituotetta, kuten lehtiä ja mainoksia, alkaa liikkua muualle Suomeen. Vaikka valtakunnallisesti lakon vaikutukset vähenevät, Keski-Suomessa lakon vaikutukset alkavat tuntua ihmisten arjessa, sanoo Postin aluepäällikkö Eikka Urpilainen.

Urpilaisen mukaan kaikkiin Jyväskylässä käsiteltäviin lähetyksiin alkaa tulla viivettä jonkin verran.

– Pystymme osittain paikkaamaan tilannetta esimiesasiantuntijoiden ja lakkoon kuulumattomien henkilöiden avulla ja sitten aikaistamme jouluapulaisten työhönottoa.

Työseisaukseen menee Jyväskylän lajitteluterminaali, sekä keskusta, Palokan, Seppälän, Savelan ja Kuokkalan jakelutoimipaikat. Lajitteluterminaalissa työntekijöitä on noin 90, jakelutoimipaikoissa yhteensä noin 70 henkilöä.

– Korostan, että vielä ei osata arvioida, kuinka moni heistä menee lakkoon. Nähtävästi kaikki eivät halua jäädä lakkoon, sanoo Postin aluepäällikkö Eikka Urpilainen.

Miten jouluposti saadaan perille tänä vuonna?

– Mikäli PAU:lta ei tule lisää lakkovaroituksia, tämän hetken tiedoilla pystymme hoitamaan kotimaan joululähetykset kohtuullisen hyvin. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti aikaistaa joululähetyksiä, niin kortteja kuin paketteja. Valitettavaa on se, että jo tämän hetkiset lakkovaroitukset aiheuttavat ruuhkaa ja viivettä ulkomaanpostiin, Urpilainen vastaa.

Postin lakko ei vaikuta sanomalehtien varhaisjakeluun Jyväskylässä.