Abortit kuriin ilmaisella kierukalla – "Se on aina potilaan etu"

Kainuussa on jo arviolta 8 vuoden ajan ollut mahdollista saada ilmaiseksi ehkäisyvälineitä neuvolasta, kun asiakas haluaa ottaa jonkin ehkäisykeinon ensimmäisen kerran käyttöönsä.

terveys
Hormonikierukka asettimineen
YLE

Raskauden ehkäisyyn on olemassa monenlaisia keinoja, ja noiden keinojen käyttämistä tuetaan esimerkiksi Kainuun soten neuvoloissa. Siellä on tarjolla ilmaiseksi erilaisia ehkäisykeinoja, kuten kierukkoja, kapseleita ja kolmeksi kuukaudeksi ehkäisypillereitä, kun potilas haluaa ehkäisyvälineen käyttöönsä ensimmäistä kertaa.

– Synnytyksen jälkitarkastuksessa tai perhesuunnittelukäynnillä mietitään ehkäisyvaihtoehtoja. Neuvolasta on mahdollista saada ilmaiseksi elämän ensimmäinen kierukka, jos toiveissa on pidempiaikainen ehkäisy, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Räty.

Asiakas valitsee itse ehkäisyvaihtoehdon, mikä tuntuu hänestä sopivimmalta. Välttämättä aina ei tarvita hormonaalisia menetelmiä.

Kainuussa ehkäisyvälineitä on annettu ilmaiseksi neuvoloissa noin 8 vuoden ajan.

– Niitä alettiin antaa siitä syystä, että se on aina potilaan etu. Ja jos ajattelee raskaudenkeskeytyksiä, on halvempaa antaa elämän ensimmäinen kierukka kuin se, että potilas päätyy keskeytykseen. Totta kai se on yhteiskunnallisesti järkevämpää, sillä yksi keskeytys maksaa monta sataa euroa, ehkäisykeinon antaminen on huomattavasti halvempaa, mainitsee lapsiperheiden terveydenhuoltopalveluiden vastuualuepäällikkö Ritva Keravuo.

Synnytyksen jälkitarkastuksessa tai perhesuunnittelukäynnillä mietitään ehkäisyvaihtoehtoja.

Heidi Räty

Heidi Räty kertookin, että hormonikierukoiden myötä sterilisaatiot ja synnytyksen jälkeiset keskeytykset ovat vähentyneet Kainuussa. Mikäli esimerkiksi säästösyistä järjestelystä jouduttaisiin luopumaan, tietäisi se aborttien lisääntymistä.

Moni nainen ottaa vastaan ehkäisyneuvolasta ilmaisen ehkäisykeinon.

Kainuun neuvolat eivät ole ainoita, jotka antavat ilmaiseksi ehkäisyvälineitä, muuallakin Suomessa vastaava järjestely on käytössä.

– Se vaihtelee paikkakunnittain. Tiedän, että pohjoisessa Länsi-Pohja on aloittanut niiden antamisen, koska heillä on Suomen synkimmät raskaudenkeskeytysluvut, Keravuo kertoo.