Saido Mohamedin työnä on asenteiden muuttaminen – tulos rakentuu tiedosta eikä tunteesta

Ihmisoikeusliiton asiantuntija ja vuoden 2011 pakolaisnainen Saido Mohamedin päätyönä on asenteiden muuttaminen siten, että yhteiskunta on kaikille turvallinen. Hän ei halua tuomita ketään, vaan puhuu mieluummin kulttuurien ongelmista. Provosoituminen ei kannata, sillä vastakkainasettelu ei tuota mitään hyvää.

Kotimaa
Saido Mohamed
Saido MohamedMari Karjalainen / Yle

Saido Mohamed korostaa yhteistyötä ja keskustelua monikulttuurisuuden edistämisessä. Vuoden 2011 pakolaisnainen tekee ruohonjuurityötä maahanmuuttajataustaisten ihmisten ja kantasuomalaisten kanssa. Hän toimii asiantuntijana Ihmisoikeusliitossa ja toimii aktiivisesti Suomen Somalia-verkostossa.

Mohamed kiertää ympäri maata tapaamassa ja kouluttamassa ihmisiä. Päätyönä on asenteiden muuttaminen ja tiedon välittäminen positiivisesti. Mohamed korostaa, että kulttuurien vastakkainasettelulla ja vihapuheella ei rakenneta kenellekään turvallista eikä tasapainoista yhteiskuntaa.

Mohamedia on haukuttu kadulla ala-arvoisesti kasvoille, mutta hän ei aio lannistua. Näkemyksistä täytyy keskustella rauhallisesti provosoitumatta.

– Rasismi johtuu ennakkoluuloista. Niistä pitää uskaltaa keskustella ja sanoa asiat ääneen, toteaa Mohamed, joka toimii myös Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettuna.

En lähde tuomitsemaan ihmistä, vaan puhun kulttuurista ja sen ongelmista

Saido Mohamed

Mohamed painottaa, että vihapuhetta ei pidä hyväksyä, vaan siihen on puututtava heti. Hän ei anna vastuuta vain viranomaisille tai asiantuntijoille, sillä jokainen voi arkipäivässään asettua torjumaan vihamielistä keskustelua. Aggressiivinen ilmapiiri vetää maahanmuuttajia sisään päin, mikä entisestään lisää kantaväestön ennakkoluuloja.

– Olen tavannut valtavasti maahanmuuttajataustaisia nuoria, jotka ajattelevat, että Suomi ei muutu miksikään. He ovat syntyneet täällä ja ovat korkeasti koulutettuja. He kokevat, että Suomi ei ole hyvä paikka asua ja lähtevät Eurooppaan töihin. Tähän meidän yhteiskunnalla ei ole varaa, Mohamed sanoo.

Tieto on paras työkalu keskusteluissa

Saido Mohamed on tehnyt paljon töitä tyttöjen ympärileikkausten estämiseksi, ja se on tuottanut tulosta. Asenteet ovat muuttuneet kielteisemmiksi Suomessa ja ympäri maailmaa. Mohamed tekee seksuaalikasvatusta ja työskentelee väkivallan estämiseksi. Valistustyössä hän noudattaa samoja periaatteita kuin monikulttuurisuuden aiheista keskustellessa. Yhteistyö tuottaa tulosta, kun keskustelu pohjaa tietoon eikä tunteeseen.

– Pitää olla vuorovaikutusta ja oikeita faktoja, sanoo erikoissairaanhoitajaksi Mikkelissä kouluttautunut Mohamed.

Asenteita ei muuteta myöskään tuomitsemalla.

– Ei pelkästään niin, että osoitetaan sormella ja sanotaan ei näin saa tehdä. En lähde tuomitsemaan ihmistä, vaan puhun kulttuurista ja sen ongelmista, Mohamed sanoo.