Venäjä: Toinen pudotetun koneen lentäjistä Syyrian armeijan hallussa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että kone oli Turkin ilmatilassa, kun sitä ammuttiin, mutta se putosi Syyrian puolelle.

Ulkomaat
kuvassa sanotaan näkyvän heittoistuimilla pelastautuneiden lentäjien laskuvarjot.
HaberTurk TV -kanavan välittämässä kuvassa sanotaan näkyvän heittoistuimilla pelastautuneiden lentäjien laskuvarjot.HaberTurk TV -kanava / EPA

Toinen lentäjistä, jotka pelastautuivat heittoistuimilla Turkin pudottamasta venäläisestä sotilaskoneesta, on Syyrian armeijan hallussa. Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut tiedon, joka alkujaan saatiin Venäjän Pariisin-suurlähettiläältä.

Ministeriön mukaan lentäjä on turvassa ja hänet palautetaan Syyriassa sijaitsevaan venäläiseen lentotukikohtaan.

Toisen lentäjän ilmeisesti kapinalliset ampuivat. Hänen ruumistaan on julkaistu kuvia sosiaalisessa mediassa.

Ampumispaikasta erimielisyyttä

Turkki ja Venäjä ovat eri mieltä siitä, minkä maan ilmatilassa kone oli, kun Turkin hävittäjät pudottivat sen. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella, jonne myös hylky putosi. Niin ikään lentäjät hyppäsivät Syyrian puolelle.

Turkki sanoo venäläiskoneen lentäneen Turkin ilmatilassa. Toistuvat varoitukset eivät tehonneet, joten konetta ammuttiin, Turkki sanoo.

Yhdysvallat tutkii, epävirallisesti epäilyjä Turkin väitteistä

Yhdysvallat on vahvistanut kuulleensa Turkin varoitukset avoimella kanavalla lentoliikennettä seuratessaan.

Sen sijaan ei ole vielä varmaa, kummalla puolella rajaa kone pudottamishetkellä oli, ja tietojen analysointi vaatii aikaa, sanoo Bagdadiin sijoitettujen yhdysvaltalaisjoukkojen edustaja eversti Steve Warren.

Turkin YK-lähettiläs Yaşar Halit Çevik sanoo YK:n turvallisuusneuvostolle lähettämässään kirjeessä, että kone oli Turkin puolella miltei kahden kilometrin päässä rajalta.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että kone oli Turkin ilmatilassa, kun sitä ammuttiin. Erdoğanin mukaan koneen osia putosi Turkin puolelle, ja kaksi Turkin kansalaista loukkaantui niistä.

Uutistoimisto Reutersin siteeraamaan nimettömän yhdysvaltalaisen virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat uskoo koneen olleen Syyrian ilmatilassa. Lähteen mukaan arvio perustuu koneen jättämiin lämpöjälkiin.

Lähteet: Reuters, AFP