Australia alkaa jäljittää haita lennokeilla

Australia kokeilee monia uusia keinoja estääksen haiden hyökkäykset ihmisten kimppuun. Kokeiltavana ovat muun muassa siimat, joihin jääneet hait saavat selkäänsä jäljityslaitteen.

Ulkomaat
Kyltti, jossa on hain kuva ja englanninkielinen teksti: "Warning". Taistalla uimareita meren alloissa.
Kyltti varoittaa uimareita haihavainnoista Prevellyn rannalla Länsi-Australiassa. Rebecca Le May / EPA

Australia on alkanut kokeilla lennokkien käyttöä haikalojen jäljittämisessä vähentääkseen uimarien ja surffareiden riskiä joutua haihyökkäysten kohteeksi.

Tehtävä ei ole helppo, eikä hallitus lupaa muuta kuin testata parhaan mahdollisen tekniikan sopivuutta pitkäaikaiseksi ratkaisuksi, sanoo New South Walesin osavaltion teollisuusministeri Niall Blair.

Kokeita tehdään muun muassa Ballinan ja Coffs Harbourin rannoilla New South Walesissa, jossa on tänä vuonna kirjattu 13 vakavaa haihyökkäystä. Yksi on vaatinut japanilaisen turistin hengen. Viime vuonna hyökkäyksiä oli vain kolme.

Haiden siimapyynnistä ristiriitoja

Kolme miestä katselee pyöreää keltaista poijua, jossa on lähetin.
New South Walesin osavaltion teollisuusministeri Niall Blair (oikealla) tutkii asiantuntijoiden esittelemää poijua, jollaisten varassa hainpyyntisiimojen on määrä kellua. Dan Himbrechts / EPA

Australian kesäkuukausina tehdyissä kokeissa testataan myös muun muassa poijuihin kiinnitettyjä vahvoja siimoja, jotka nappaavat hait ja antavat siitä ilmoituksen viranomaisten alukselle. He käyvät merkitsemässä hain, ennen kuin se vapautetaan.

Länsi-Australiassa vastaavilla siimoilla pyydystettiin viime vuonna haita useiden ihmisten kuoltua hyökkäyksissä. Suurimmat hait tapettiin. Osavaltion ympäristöviranomaiset ja luonnonsuojelijat kuitenkin vastustivat tällaista pyyntiä, joten siitä luovuttiin.

Länsi-Australiassa eläimet joutuivat olemaan koukussa jopa päiviä; New South Walesin siimoista hait pääsevät vapaaksi varsin nopeasti, Blair korostaa osavaltionsa suunnitelman erilaisuutta.

"Jos keino toimii, otetaan se"

New South Walesissa myös lisätään rantojen helikopterivalvontaa, ja lisäksi nopeutetaan kahden kuunteluaseman rakentamista. Niistä voidaan seurata reaaliajassa haihin kiinnitettyjen lähettimien signaaleja.

Ballinan pormestarin David Wrightin mukaan patenttiratkaisuja hyökkäysten estämiseen ei ole, mutta hän on tyytyväinen liitovaltion hallituksen tarjoamiin testeihin.

– Monenlaisia tekniikoita kokeillaan, ja jos jokin niistä toimii, se otetaan, Wright sanoo Australian yleisradioyhtiö ABC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset