Analyysi: Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan kertarytinällä – Jäävätkö tieto- ja lastenkirjat katveeseen?

Kirjallisuuden kentällä juhlitaan tänään kunnolla, kun samassa juhlassa jaetaan kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Vaarana on kuitenkin, että kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja saa kaiken huomion ja muut jäävät nuolemaan näppejään, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Miia Gustafsson.

kirjallisuus
Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelevat teokset.
Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelevat teokset.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Finlandia-palkintoja jakava Kirjasäätiö päätti uudistaa palkintojen jakoa tänä vuonna. Kaikki Finlandia-voittajat julkistetaan samassa tilaisuudessa Kansallisteatterissa. Tarkoituksena on järjestää juhlallinen seremonia, jossa myös Finlandia-Juniorin ja Tieto-Finlandian voittajat pääsevät osalliseksi suuren juhlan tunnelmasta. Aikaisemmin ainoastaan kaunokirjallisuuden Finlandia jaettiin suureellisesti Vanhalla ylioppilastalolla, muut kategoriat saivat tyytyä vaatimattomampiin puitteisiin.

Sysäyksen uudistukselle antoi tänä vuonna vietettävä Kirjan vuosi. Palkintojuhlasta haluttiin luoda tänä vuonna gaalamainen tapahtuma Kansallisteatterin hienoissa puitteissa. Ohjelmassa on puheiden lisäksi ehdokkaiden esittelyt näyttelijöiden avulla.

Uudistuksessa on kuitenkin riskinsä. Vaarana on, että kaunokirjallisuuden Finlandia vie suuren osan huomiosta ja kaksi muuta voittajaa jäävät statisteiksi. Se, jääkö uudistus pysyväksi, riippuu pitkälti siitä, miten paljon julkisuutta eri kategorioiden voittajat saavat. Palstatila ja lähetysaika ovat rajallisia, joten on epätodennäköistä, että kaikki voittajat saisivat tasapuolisesti huomiota.

Voittajat löytyvät pukinkontista

Finlandia-palkinto on erinomaisesti brändätty kirjallisuuden markkinointitapahtuma, joten palkintojen jakotapaa on syytä harkita huolella. Uudistus saattaa tehdä karhunpalveluksen tieto- ja lastenkirjallisuudelle, vaikka tarkoitus oli varmasti päinvastainen.

Laura Lindstedt, Kari Hotakainen, Markku Pääskynen, Panu Rajala, Selja Ahava.
Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelevat tänä vuonna kirjailijat Laura Lindstedt (vas), Kari Hotakainen, Markku Pääskynen, Panu Rajala, Selja Ahava sekä Pertti Lassila, joka puutuu kuvasta. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kirjoja julkaistaan vuosittain niin paljon, että Finlandia-palkinto ehdokasasetteluineen on oiva apu seuloa tarjontaa. Finlandia-palkinnot antavat usein myös laadukkaalle kirjallisuudelle mahdollisuuden menestykseen. Voittajat päätyvät suurella todennäköisyydellä pukinkonttiin. Loppuvuodesta kaunokirjallisuuden myyntilistan kärjestä saattaa löytyä ennestään tuntematon kirjailija dekkarien ja muiden bestselleristien edeltä.

Finlandia-palkinto on instituutio, joka on pysynyt vuosikymmeniä lähes muuttumattomana. Sen huomioarvo on melkoinen, ja palkintoruljanssi määrittää koko kirjasyksyä. Palkintojenjakouudistuksella halutaan lisätä Finlandia-palkinnon juhlallisuutta ja huomioarvoa, mutta voiko yksittäisen palkinnon merkitys enää olla maassamme suurempi?