1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polttopuu

Talon mittainen halkopino pysäyttää katseen – "Omaksi ja muiden iloksi se tehtiin"

Reissussa nähdystä kallellaan olleesta halkopinosta ikkunoineen ja kukkaruukkuineen syntyi yksinkertaisen kiva idea perholaiselle pariskunnalle. Muutaman vuoden esillä ollut halkopino on herättänyt ohikulkijoissa huomiota. Myös muut esineet pihamiljöössä tuovat iloa.

Kuin pieni pihapiiri. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Seppo ja Maija Ahvenkoski olivat Keski-Suomessa ravireissulla vuosia sitten, kun ajatus halkopinon koristamisesta sai alkunsa. Omasta takaa löytyi ovi ja ikkuna, jonka taakse on laitettu maalaiselämästä kertovaa kuvaa.

– En muista tarkkaa paikkaa, missä näimme sen omaperäisesti kallellaan olleen ja ikkunalla varustetun halkopinon. Alapuolella oli kukkalaatikko kukkineen ja se oli komean näköinen. Sitten syntyi ajatus, että pitäisikö meidänkin tehdä, muistelee Seppo Ahvenkoski.

Halkopino on kasattuu melkein millin tarkkuudella, mutta ikuisesti se ei ole tuottamassa iloa.

– Puita pitäisi polttaa, ja nämäkin on tarkoitettu poltettavaksi, kun meillä on puulämmitys, mutta olkoon nyt ainakin tämän talven. On se jonkinlainen taideteos, joka sopii maalaismaisemaan. Omaksi ja muiden iloksi se tehtiin.

Vanhoista esinestä saa pihakoristeita

Eläkkeellä oleva Seppo Ahvenkoski on innostunut tekemään esimerkiksi pihamaalleen kodan aidanseipäistä. Tekemistä helpottaa se, että hän on aikoinaan työskennellyt esimerkiksi puuseppänä ja kirvesmiehenä.

– Minulla on sellainen villitys, että kaikkea vanhaa pitää tuoda esille, ja kun ovi ja ikkuna löytyi, niin siitä tämän tekeminen sai alkunsa. Sitä on siinä nyt muutama vuosi ihailtu ja jotkut ovat kehuneet ja jotkut eivät ole puhuneet mitään, naurahtaa Seppo Ahvenkoski.

Taiteilijasieluiksi pariskunta ei itseään kutsu.

– Me tykätään tehdä omia juttuja. Aidanseipäitäkin oli omasta takaa ja nyt niistä sai tehtyä aidan. Omasta mielestä tuli kiva, eikä ympäristölautakuntakaan ole käskenyt heittämään niitä romukoppaan.

Pihamaalla on myös vanhoja työkoneita esillä.

– Aurat, perunannostokone ja niittokone löytyvät. Kyllä me tykätään vanhoista esineistä. Ei meillä ole uutta kuin televisio. Vanhoja esineitä olen entisöinyt, koska se on verissä. Isän puoleta olen perinyt nikkaroinnin, sanoo Seppo Ahvenkoski.

ANTTI KETTUMÄKI