1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kysely: Melu päiväkotien pahin sisäilmaongelma

Melu koettelee merkittävästi työntekijöitä Jyväskylän kouluissa ja päiväkodeissa. Useampi kuin joka kolmas päiväkotien työntekijä kokee melun haitaksi.

terveys
Lapset leikkivät päiväkodissa.
Mika Ranta

Jyväskylän kouluissa ja päiväkodeissa tehtiin keväällä laaja sisäilmakysely. Tulosten mukaan pahin sisäilmaongelma on melu. Sen kokee haitaksi 69 prosenttia päiväkodeissa työskentelevistä ja 41 prosenttia koulujen työntekijöistä.

Kyselyn tulkintaohjeen mukaan haitta on merkittävä, jos yli 40 prosenttia vastaajista kokee haittoja viikoittain.

Lähes puolet suomalaisista meluherkkiä

Jyväskylä katsookin, että seuraava askel sisäilman parantamisessa on meluntorjunta – lähtökohta kun on turhan usein vain kuulovauriolta suojautuminen, jolloin puhutaan yli 80 dB meluannoksista.

Melulla on muitakin haittavaikutuksia kuin kuulovauriot. Jatkuva melu väsyttää, lisää unihäiriöitä sekä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Se voi aiheuttaa myös puheeseen, oppimiseen ja keskittymiseen liittyviä häiriöitä.

Meluherkille riskit ovat vielä suuremmat kuin muille. Meluherkkiä arvioidaan olevan vajaat 40% suomalaisista.

Melu kasvaa, haitat lisääntyvät

Melun haitat kasvavat sitä mukaa kuin melu voimistuu. 35 dB lisää lapsilla puheviestinnän häiriöitä. 42 dB tasolla ääni on häiritsevä. 50 dB, ja oppimistuloksissa ja muistissa näkyy vaikutuksia, verenpaine nousee. 60 dB vuorokautinen äänitaso kasvattaa sepelvaltiomotaudin riskiä.

Hyväksyttävä taustamelutaso olisi 6-7-vuotiaille enintään 28 dB ja 12 vuotta täyttäneille 40 dB. Jyväskylässä Työterveys Aallon mittauksissa luokkahuoneiden ja päiväkotien työntekijöiden 8 tunnin työpäivän meluannokset ovat mitattuina 78-86 dB.

Lue seuraavaksi