1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsästäjäliitto haluaa tuplata susien kaatoluvat – sudesta on saatava arempi ihmiselle

Liiton mukaan kannanhoidollisen metsätyksen tarkoituksena on lisätä susien ihmisarkuutta sekä pitää kanta kurissa.

Susi kuvattuna Suomen ja Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä Kuhmossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen Metsästäjäliitto näkee, että maa- ja metsätalousministeriön esitys 39 suden kaatoluvasta on ehdottomasti liian alhainen. Liitto toistaa aiemman esityksensä siitä, että kaatolupia on saatava vähintään kaksi lupaa laumaa kohden. Tämä merkitsee sitä, että kannanhoidollisia lupia on oltava käytössä 70–80 kappaletta.

Liitto toteaa tiedotteessaan, että kannanhoidollisen metsästyksen tarkoituksena on lisätä susien ihmisarkuutta ja pitää kanta kurissa. Susi on riistaeläin, jonka kantaa tulee säädellä samoin kuin muidenkin riistaeläinten. Liitto pitää hyvänä hallituksen päätöstä suden kannanhoidollisen metsästyksen toteuttamisesta tulevana talvena.

Susien tappamien koirien ja tuotantoeläinten määrät ovat nousseet hälyttävän korkeiksi. Suomen vanhimman ja suurimman metsästäjien edunvalvojan Metsästäjäliiton mukaan sudet ovat tappaneet yli 100 lammasta ja maa- ja metsätalousministeriön tietojen mukaan jo yli 40 koiraa. Kaikki koiranomistajat eivät raportoi koiravahingoista, joten määrä voi olla tätäkin suurempi. Myös susialueilla asuvat ihmiset ovat huolissaan omasta ja lastensa turvallisuudesta.

Ylisuuri susikanta Kainuussa ja Suomenselällä uhkaa myös uhanalaisen metsäpeuran olemassaoloa. Suomella on erityinen vastuu metsäpeuran pelastamisesta sukupuutolta, ja tämä edellyttää susikannan voimakasta vähentämistä metsäpeura-alueilla.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) viime tammikuussa tekemän arvion mukaan Suomessa oli 35 susilaumaa. Luke arvioi marraskuussa, että susimäärä on säilynyt suunnilleen ennallaan. Laitos arvioi kuitenkin, että susilaumoja voi olla jopa 43. Luke on ilmoittanut antavansa täydennetyn arvion joulukuussa ja lopullisen kanta-arvion helmikuussa.

Liiton mukaan sudet ovat levittäytyneet viime vuosina koko maahan. Susihavaintoja on tehty tänä syksynä jo pääkaupunkiseutua myöten. Länsi-Uudenmaan 10 suden lauma on yksi Suomen suurimmista.