"Lasta kasvatetaan mediankäyttöön keskustelemalla"

MLL järjestää tänään avoimen vanhempainillan Jyväskylässä Palokan koululla. Tilaisuudessa puhuva mediakouluttaja Toni Essel pitää keskustelua mediakasvatuksen tärkeimpänä toimenpiteenä.

media
Lapset surffaavat internetissä kotonaan.
Lapset ovat kasvaneet digitaalisen median käyttöön pienestä asti ja ovat usein siinä taitavia.Jussi Nukari / Lehtikuva

Älypuhelin kulkee mukana yhä nuoremmilla lapsilla. Millaista keskustelua lapsen kanssa pitäisi käydä, ennen kuin hänelle ojennetaan älypuhelin käteen?

Kysymykseen ei ole olemassa yhtä ainoata vastausta, mutta MLL:n lähtökohta on se, että mediakasvatus on yksi kasvatuksen osa-alue, eikä sitä voi siitä irrottaa. Jokaisen perheen pitää luoda omat sääntönsä, ovathan perheet muutenkin erilaisia, linjaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakouluttaja Toni Essel.

Toni Essel
Toni Essel

– Vertaisin lapsen mediankäyttöä liikenteessä liikkumiseen. Liikenteessä tulee neuvoa ja opastaa, että siellä on muitakin ihmisiä ja ajoneuvoja, mitkä pitää ottaa huomioon. Sama juttu puhelimen kanssa: mietitään mitä tällä voi tehdä, mitä nämä kaikki nappulat ovat, mitä ne pitävät sisällään ja miten niitä kannattaa käyttää.

– Ehkä ei kannata lähteä liikkeelle kaikkein negatiivisimmista asioista, niistä möröistä. Älypuhelimet ja muut medialaitteet ovat niin nykypäivää, että se ei ehkä ole terveellinen suhtautumistapa, että pelottelee lasta kaikilla olemassa olevilla vaaroilla, Toni Essel sanoo.

– Ne möröt ovat olemassa olevia uhkia, ja niistä kannattaa lapsen kanssa puhua, mutta se ei ole ensisijaista. Digitaalisissa sisällöissä on paljon hyvää. Voi miettiä sitä, kuinka paljon siellä on sellaista sisältöä, josta voi ammentaa koulunkäyntiin, oppimiseen tai sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Tärkeintä on keskustelu

Toni Esselin mukaan lapsen kännykän ja mediankäytön suhteen ei voi olla välinpitämätön, mutta myöskään täydelllinen kontrolli ei tule kysymykseen.

Huolestuminen on aiheellista silloin, jos vanhempi hoksaa, että hän ei tiedä yhtään mitä lapsi tekee puhelimellaan.

Toni Essel, mediakouluttaja

– Toisaalta ei voi vain sanoa, että tuossa on noita laitteita, tee mitä haluat. Toisaalta on niinkin, että ei voi täydellisen tarkasti tietää, mitä lapsi siellä tekee. Emmehän me tiedä sitäkään, mitä lapset tuolla pihalla tarkkaan ottaen tekevät. Tuskin me koko ajan juoksemme pihalla lasten perässä katsomassa, mitä he siellä leikkivät.

Millä tavalla rajoja sitten luodaan?

– Tärkein juttu on keskustelu. Jutellaan yksinkertaisesti siitä, mitä kaikenlaisia sovelluksia ja pelejä puhelimessa ja netissä on, mitä niillä voi tehdä ja mitä kannattaa tehdä.

Toni Essel ei katselisi kellosta, kuinka paljon lapsi viettää aikaa medialaitteiden parissa.

– Se on paljon kiinni siitä, mitä hän medialla tekee ja mitä hän sieltä etsii.

Pikemminkin vanhemman on syytä katsoa itseään.

– Jos emme tiedä yhtään, millä sivuilla lapsi internetissä liikkuu, pitäisi ehkä huolestua itsestään, että minun pitäisi olla vähän enemmän kiinnostunut siitä, mitä lapseni tekee. Ajatellaan vaikka perjantai-iltaa: on huolestuttavaa, jos et yhtään tiedä, missä teinisi kulkee kylillä, tai koska hän tulee kotiin. Pitäisi kysyä vähintään, että mitä teit ja oliko hauskaa tai jotain muuta. Keskustelu on avainasia.

Lapset voivat tarvittaessa opettaa

Monilla vanhemmilla on se tilanne, että lapset tietävät medialaitteista enemmän kuin he itse; he ovat kasvaneet digitaalisen median käyttöön pienestä asti ja ovat usein siinä taitavia. Erityisesti kosketusnäytölliset laitteet ovat niin yksinkertaisia käyttää, että pienetkin lapset oppivat sen nopeasti.

Voi vaikka kysyä lapselta, että mitä sä sillä teet, kun sä osaat käyttää sitä noin hienosti.

Toni Essel

– Joillakin vanhemmilla voi olla pelko, että lapset tietävät tästä maailmasta enemmän kuin he itse. Mutta niinhän se on ollut aina, meidän ikäpolvemme on ollut tietoisempi esimerkiksi Commodore 64:stä kuin omat vanhempamme. Maailma menee eteenpäin, eikä sitä tarvi pelätä, sanoo Toni Essel.

– Voi vaikka kysyä lapselta, että mitä sä sillä teet, kun sä osaat käyttää sitä noin hienosti. Sovellusten ja pelien käyttöä voi opetella yhdessä lapsen kanssa.

Palokan koulussa tänä iltana pidettävässä avoimessa vanhempainillassa pohditaan vanhempien ja lasten mediasuhdetta ja -käyttöä. Tilaisuuden järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri.